П’ятдесят років діалогу Католицької Церкви з Церквою Англії
  • Чтв, 06/10/2016 - 01:26

У середу 5 жовтня 2016 р., ввечері, в римському храмі святого Григорія аль-Челіо, відбудеться молитва вечірні, приурочена п’ятдесятій річниці історичної зустрічі блаженного Папи Павла VI з тодішнім Головою Англіканської Церкви Майклом Ремсі. Вечірню очолить Папа Франциск за участі Архиєпископа Кентерберійського Джастіна Уелбі, Голови Англіканської Співдружності.

Півстоліття тому, 23 і 24 березня 1966 року, історія стосунків між англіканцями і католиками різко змінила напрямок. Це сталося завдяки урочистому візиту Архиєпископа Кентерберійського Майкла Ремсі до Папи Павла VI та підписанню першої спільної заяви, що дало початок інтенсивному богословському діалогові. Ще перед цією подією, у 1960 році, в період приготування до Другого Ватиканського Собору, попередник Майкла Ремсі, Джеффрі Фішер зустрівся з Папою Іваном XXIII на приватній аудієнції.

Візит архиєпископа Ремсі став історичним, на цьому наголосив Папа Павло VI на початку загальної аудієнції в соборі Святого Петра після приватної зустрічі з Головою Англіканської Церкви. «Понад чотири століття, – говорив він, – Римська Церква страждає через відокремлення від Церкви Англії, яку Рим так любив, і яку, можна сказати, породив. У цій базиліці спочивають священні мощі святого Григорія Великого, який наприкінці шостого століття послав Августина з тридцятьма ченцями, щоб знову євангелізувати Англію, де раніше вже були місіонери».

Історичні дні п’ятдесятирічної давності запам’яталися також завдяки двом несподіваним і надзвичайним жестам. Англіканський примас встав на коліна перед Єпископом Риму Павлом VI, а Святіший Отець, зі свого боку, після довгої і зворушливої молитви в базиліці Святого Павла, зняв папський перстень і одягнув його на палець Майкла Ремсі. З тих пір діалог між англіканцями і католиками ставав дедалі інтенсивнішим, а в 1969 році була створена Міжнародна Англікансько-Католицька комісія, яка сприяла організації зустрічей і приготуванню спільних документів і заяв.