П’ятдесята річниця паломництва Папи Павла VI до Святої Землі
  • Нед, 05/01/2014 - 13:59

П’ятдесят років тому, 4 січня 1964 р., Слуга Божий Папа Павло VI вирушив у паломництво до Святої Землі. Цією подією відкрито нову сторінку в історії сучасного папства. Насамперед, вперше Наступник святого Петра прибув до землі Ісуса, новітній Петро повернувся до місця народження Церкви. Крім того, здійснена 50-років тому закордонна подорож Святішого Отця стала першою Апостольською поїздкою Римського Архиєрея в сучасній епосі. Зазначимо, що цей Папа здійснив, загалом, 9 Апостольських подорожей, відвідавши всі континенти світу.

Задля короткотривалого понтифікату, який тривав лише 33 дні, наступник Папи Павла VI Святіший Отець Іван Павло І не здійснив жодної Апостольської подорожі, натомість вже його наступник блаженний Іван Павло ІІ здійснив 104 такі візити, відвідавши Святу Землю у Ювілейному 2000 році. Пригадаємо, що наступного, 2001 року, він відвідав також і Україну. Вислужений Папа Венедикт XVI побував на земній батьківщині Ісуса у травні 2009 року, а загалом, здійснив 24 Апостольські подорожі. Передбачається, що Святіший Отець Франциск одну з найближчих Апостольських подорожей також присвятить Святій Землі.

А повертаючись до першої Апостольської подорожі сучасної епохи, тобто, до здійсненої 50 років тому прощі Папи Павла VI до Святої Землі, пропонуємо вашій увазі свідчення єпископа Вільяма Шомалі, Єпископа-помічника Єрусалимського латинського патріархату, який під час згадуваних подій був семінаристом. З ним спілкувався журналіст італійської редакції новин Радіо Ватикану Алессандро Джізотті.

«Пригадую, – поділився єпископ, – що це був дуже холодний ранок, коли Папа Павло VI прибув до Вифлеєму, щоб відслужити Святу Месу в печері Господнього Різдва. Я був семінаристом і мав 14 років. Ми понад півтора години очікували його приїзду на площі Різдва. Нас переповнювали очікування, ми бажали побачити Наступника святого Петра, який прибував вперше після самого святого Петра. Перед тим сюди не приїжджав жоден Папа! Отож, для нас це була насправді надзвичайна подія».

Варто зазначити, що саме під час цієї прощі відбулися історичні обійми Єпископа Риму Павла VI та Константинопольського Патріарха Атенагора. Коментуючи цей факт, єпископ Вільям зазначив, що екуменічний вимір був дуже цінним у цьому паломництві, зокрема, зустріч з патріархом та спільне проказування молитви «Отче наш» на Оливній горі. «Думаю, – додав він, – що саме це, з екуменічної точки зору, вчинило цей візит дуже особливим».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va