П’ятдесятиріччя Комітету культурної співпраці Католицької Церкви з Православними та Давньосхідними Православними Церквами
  • Суб, 11/01/2014 - 15:17

Цього року припадає 50-та річниця створення Комітету культурної співпраці Католицької Церкви з Православними та Давньосхідними Православними Церквами. Листом від 27 липня 1964 року його створив Папа Павло VI в рамках ініціатив, покликаних «відновити узи братерства між Католицькою Церквою та достойними Церквами Сходу», із завданням «поширювати щире прагнення взаємопізнавання та зрозуміння на основі пошани та милосердної любові».

Згаданий комітет діє під проводом Президента Папської Ради сприяння єдності християн. Одним із видів його діяльності є здобування та призначення стипендій для навчання в католицьких вузах та підтримка різних екуменічних проектів у сфері виховання та формування.

Протягом п’ятдесяти років сотні православних студентів змогли здобути ліценціати та докторати у католицьких академічних структурах. Сьогодні приблизно 50 таких студентів навчаються у Папських Університетах Риму, а ще п’ятеро списані до Institut Catholique в Парижі. Комітет фінансував різноманітні проекти екуменічної співпраці в Росії, Ґреції, Україні, Білорусі та Лівані.

Щоб відзначити «золотий ювілей» Комітету, у суботу, 11 січня 2014 р., Папа Франциск прийняв на спеціальній аудієнції його членів під проводом кардинала Курта Коха, Президента Папської Ради сприяння єдності християн, основних доброчинців та стипендіатів, які тепер перебувають у Римі.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va