«П’ятниці милосердя»: Папа відвідав школу на римській околиці
  • Нед, 27/05/2018 - 10:58

Нова, 25-та з черги «П’ятниця Милосердя», започаткована Святішим Отцем під час Ювілейного року милосердя як вияв близькості до тих, що живуть в умовах суспільного виключення та марґіналізації.

У рамках «П’ятниці Милосердя», ініціативи, що була започаткована під час Святого Року Милосердя,  ввечері 25 травня 2018 року Папа Франциск  несподівано відвідав школу імені Елізи Скали, розташовану на південно-східній околиці Вічного Міста. Його супроводив архиєпископ Ріно Фізікелла, Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації.

Як знаємо, під час Ювілею Милосердя в одну із п’ятниць кожного місяця Святіший Отець здійснював візити до притулків, медичних закладів та інших інституцій, щоб у дусі діл милосердя для тіла й для душі, засвідчити близькість до убогих, покинутих, найбільш потребуючих. до тих, які перебувають в умовах особливого суспільного чи фізичного виключення.

Його Святість й надалі щомісяця проводить «П’ятницю Милосердя», виявляючи близькість до тих, хто живе в умовах суспільного виключення та марґіналізації.

Несподіваний візит

Візит до італійського навчального закладу імені Елізи Скали на периферії Риму, що включає дошкільну та середню загальносвітню школу І і ІІ ступеня, був зустрінутий з радістю та захопленням. Папу Франциска радісно вітали сотні школярів, вчителі та керівництво навчального закладу; діти виконали кілька пісень. У школі саме відбувався вечір дитячої творчості й спортивних досягнень і несподівана поява Святішого Отця викликала невимовний запал та ентузіазм.

Школа була споруджена в 50-их роках минулого сторіччя, а згодом значно поширена. До неї додались ще чотири будівлі.  

Історія школи пов’язана з сім'єю Скала

Клаудія Джентілі,  директор навчального закладу,  розповіла Святішому Отцеві історію назви школи: вона почалась з жовтня 2015 року і пов’язана з іменем Елізи Скали, учениці, що померла від блискавичної лейкемії у віці 11 років. Еліза була жвавою й рішучою дитиною, яка дуже любила читати та захоплювалась бібліотеками. Після смерті дочки батьки вирішили виконати її мрію й створити в школі дитячу бібліотеку з читальним залом.

Бібліотека Елізи

У грудні 2015 року була створена «Бібліотека Елізи», яка незабаром заповнилась книгами, подарованими різними людьми. Результат перевершив усі очікування: кількість подарованих книг на різних мовах – з присвятою маленькій Елізі  – перевищувала десятки тисяч. До сьогодні сюди надходять книги не тільки з усієї Італії, але із Європи, а навіть і з Австралії.  Велика книгозбірня маленької школи увійшла в число муніципальних бібліотек Риму. А недавно Римський муніципалітет й Міністерство освіти Італії  присвоїли школі ім’я Елізи Скали. Під час візиту Папа Франциск познайомився з батьками Елізи, які з хвилюванням показали йому кімнати бібліотеки. Святіший Отець провів з ними кілька хвилин і подарував кілька книжок, присвячуючи кожну з них  Елізі.