Рада Церков вважає обтяжливою нову фінансову звітність для неприбуткових організацій
  • Втр, 11/04/2017 - 18:21

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликає скасувати запроваджену з 2017 року вимогу для неприбуткових організацій подавати додатковий фінансовий звіт за формою, передбаченою для суб’єктів малого підприємництва.

З такою ініціативою Головуючий у ВРЦіРО Михайло Паночко звернувся до Уряду та Верховної Ради, чому передувало обговорення цієї проблематики представниками різних конфесій на засіданні Секретаріату Ради Церков 4 квітня, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Ці зміни запроваджено Законом № 1797-VIII, прийнятим 21 грудня 2016 року, шляхом внесення поправок до абзацу другого п. 46.2 статті 46 Податкового кодексу України.

“Вимога подання фінансової звітності, передбаченої для платників податку на прибуток, є абсолютно недоречною та вкрай обтяжливою для релігійних організацій, які мають неприбутковий статус та не є платниками податку на прибуток, та окрім цього і так щороку подають податковий звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації”, – наголошується у зверненнях Ради Церков.

ВРЦіРО вважає, що надмірне та ускладнене податкове звітування для релігійних організації погіршує їх становище та може негативно вплинути на ефективність виконання Церквами і релігійними організаціями вкрай важливих для суспільства функцій. На їх переконання, щорічне заповнення вельми складного та неадаптованого під специфіку неприбуткових організацій фінансового звіту для більшості релігійних організацій, особливо невеличких парафій у сільській місцевості, є непосильною вимогою.

У підсумку, вважає Рада Церков, така новація може обернутися багатьма штрафами та судовими позовами проти релігійних громад, що змусить багатьох із них відмовитися від статусу юридичної особи і діяти без державної реєстрації через надмірний тягар податкової і фінансової звітності.

Релігійні діячі очікують, що Уряд і Верховна Рада прислухаються до їх зауважень та виступлять з відповідною законодавчою ініціативою, спрямованою на скасування вимоги подання додаткового щорічного фінансового звіту для релігійних організацій, запровадженого з 2017 року.