Рада Церков застерігає владу від зазіхання на сімейні цінності в новій Конституції
  • Срд, 22/07/2015 - 15:25

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій повторно звернулася до Президента, Конституційної Комісії та Верховної Ради з роз’ясненням своєї позиції на захист традиційних сімейних цінностей.

Звернення надіслані за підписом Головуючого у ВРЦіРО, керівника Церкви адвентистів сьомого дня Віктора Алєксєєнка, повідомляє Інститут релігійної свободи.

На думку релігійних діячів, запропоновані Конституційною Комісією нові формулювання положень про права і свободи людини “містять у собі серйозні загрози для інституту сім’ї в Україні, традиційних для українського суспільства взаємовідносин подружжя як союзу чоловіка та жінки, а також створюють підґрунтя для легалізації неприйнятних для морального здоров’я та природнього розвитку суспільства одностатевих партнерств. Зокрема, через введення поняття “генетичних характеристик” у статтю про заборону дискримінації, що є неприйнятним для морального здоров’я та природнього розвитку суспільства”.

Йдеться про статті 28 і 42 проекту Конституції України, в редакції Робочої групи з прав, свобод та обов'язків людини і громадянина Конституційної Комісії.

На переконання Ради Церков, “обґрунтування таких сумнівних пропозицій посиланнями на європейських досвід є недоречним, адже в країнах Європейського Союзу є протилежні погляди на питання антидискримінаційного законодавства, шлюбу та сім’ї, правових можливостей для представників сексуальних меншин”.

У своїх зверненнях ВРЦіРО наголошує на необхідності врахування у той чи іншій спосіб засад самобутності та традиційних для українських громадян принципів людських взаємовідносин, відображених у пропозиціях Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Конституції України.

“Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій застерігає як членів Конституційної Комісії, так і Верховну Раду України від прийняття згаданих вище конституційних норм, які загрожують ввергнути українську державу у прірву гріха аморальності, руйнації сім’ї як базового інституту суспільства та популяризації неприродних для людської особистості стосунків між особами однієї статі”, – наголошується у зверненнях ВРЦіРО до представників влади.

Для обговорення цих та інших актуальних питань ВРЦіРО звернулася до Президента України Петра Порошенка з проханням про особисту зустріч з главами церков і релігійних об’єднань.

Говорячи про конституційний процес, доцент кафедри конституційного права Львівського національного університету ім. Івана Франка, засновник Центру конституційних ініціатив Сергій Різник вважає хибним підхід, коли загальні проблеми правосуддя та прав людини були помилково взяті за пріоритетні при створенні Конституційної комісії.

“Очевидно, що і правосуддя, і права людини потерпають насамперед не від проблем, пов'язаних із текстом Конституції, а від корупції та відсутності політичної волі, боротьба з якими має вестися на зовсім іншому рівні, жодні зміни до Основного закону істотно не можуть на них вплинути”, – підкреслив науковець.

Як повідомляв ІРС, у березні 2015 року Президент України створив Конституційну Комісію та поклав на неї завдання забезпечення широкого громадського та професійного обговорення пропозицій щодо проведення конституційної реформи в Україні.

У червні 2015 року Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій долучилася до процесу конституційної реформи та сформулювала свої пропозиції до Основного Закону України.