Рада кардиналів: хто є хто
  • Втр, 01/10/2013 - 10:05

1 жовтня відбудеться перша зустріч Папи Франциска із комісією з восьми кардиналів, яких він призначив для праці над реформою Римської Курії та загального управління Церквою. У понеділок, 30 вересня 2013 р., у Ватикані оприлюднено власноручне розпорядження Папи Франциска про створення Ради Кардиналів, підписане 28 вересня 2013 року, до складу якої увійшли вісім кардиналів: Джузеппе Бертелло, Президент Губернаторства Держави-міста Ватикану, Франсіско Хав’єр Еррасуріса, вислужений Архиєпископ Сантьяго-де-Чилі, Освальдо Ґрасіяс, Архиєпископ Бомбею, Райхард Маркс, Архиєпископ Мюнхена та Фрайзінга, Лорент Монсеґво Пасінья, Архиєпископ Кіншаси, Шон Патрік О’Меллі, Архиєпископ Бостона, Джордж Пелл, Архиєпископ Сіднею, Оскар Андрес Родріґес Марадіяґа, Архиєпископ Теґусіальпи, з обов’язками координатора, та єпископ Марчелло Семераро, Ординарій Албано, в якості секретаря.

Пропонуємо Вам ближче познайомитися із кардиналами, що увійшли до складу цієї групи, яку в народі почали називати «Папська комісія G8» (тобто Велика вісімка).

 

Кардинал Родрігес Марадьяга – член і координатор папської комісії G8

Кардинал Оскар Родрігес Марадьяга з Гондурасу є координатором комісії з восьми кардиналів-радників Папи Франциска у справі реформи Римської Курії та загального управління Церквою. У сфері управління кардинал має багаторічний досвід. Іван Павло ІІ іменував його кардиналом у 2001 році, в той самий день, що і кардинала Бергольйо.

У Латинській Америці вони з Папою неодноразово працювали пліч-о-пліч. Разом вони брали участь у конференціях для латиноамериканських єпископів, а також у написанні т.зв. Апаресідського документу у 2007 році. Сьогодні Папа продовжує використовувати цей текст. Під час зустрічей з латиноамериканськими лідерами у Римі він дарує їм його примірник.

Завдання кардинала Марадьяги полягає в тому, щоб координувати працю групи, що буде базуватись на проблемах, які кардинали підняли на приватних зустрічах напередодні конклаву. Саме на цих «загальних конгрегаціях» виникла ідея створення комісії у справах реформи.

Папа Франциск особисто говорив, що власне на цих зустрічах кардинали просили створити комісію, яка б займалася реформою Римської Курії та церковного управління.

 

Кардинал Монсенгво Пасінья: «борець за права людини» у папській комісії G8

7 жовтня кардиналу Лорену Монсенгво Пасіньї виповниться 74 роки. Папа Франциск обрав його до своєї дорадчої комісії як представника Африки.

Кардинал Монсенгво народився у Демократичній Республіці Конго у  1939 році. Він походить із знатної родини Басаката, а його імʼя означає «внук провідника племені». У Церкві Африки кардинал відомий своєю боротьбою за поширення прав людини, особливо в часі диктатури Мобуто Сесе Секо.

Кардинал очолює Симпозіум Єпископських конференцій Африки та Мадагаскару, а також католицький рух «Pax Christi International», що прагне поширювати мир у конфліктних зонах.

З 2007 року він є Архиєпископом Кіншаси, а у 2010 році був піднесений до кардинальської гідності. У 2012 році він проводив духовні вправи для Бенедикта XVI та Римської Курії. Також брав участь у Конклаві, що обрав Папу Франциска.

 

Джузеппе Бертелло: дипломат і єдиний італієць у папській комісії

Кардинал Джузеппе Бертолло має більше 40 років досвіду праці у дипломатичній сфері Апостольської Столиці. Хоча він є європейцем, проте добре знайомий із Латинською Америкою і тим значенням, яке вона має Церкви. Близько семи років він служив нунцієм у Мексиці, був дипломатом у Італії і в Руанді в часи тамтешнього геноциду. Після тієї жорстокої війни, йог оспроби принести мир в цю Африканську країну отримали визнання.

1 жовтня, в день першої зустрічі Папи з цією комісією, кардиналові виповниться 71 рік.

На даний час Джузеппе Бертелло є главою Губернаторства Міста-Держави Ватикан, відділу, що наглядає за щоденним управлінням і логістикою цієї найменшої в світі країни.

Папа Бенедикт XVI підніс його до кардинальської гідності 18 лютого 2012 року. Він також є членом Конгрегації у справах єпископів, Конгрегації у справах євангелізації народів та Папської Академії для справедливості і миру.
 

Кардинал Ерразуріс Осса: найбільш досвідчений із папських радників

Чилійський кардинал Франціско Хавʼєр Ерразуріс Осса має, мабуть, найбільший досвід серед восьми кардиналів, котрих Папа Франциск призначив у свої радники. У цій групі він представляє Церкву в Латинській Америці.

У кардинала Ерразуріса довгий досвід управління Церквою. Серед восьми кардиналів він – найстарший і єдиний, вік котрого перевищує 80 років.

З 2003 по 2007 рік він очолював CELAM (Конференцію латиноамериканських єпископів). В останній рік свого президентства він призначив кардинала Бергольйо (тоді ще Архиєпископа Буенос-Айреса) координатором написання Апаресідського документу – одного із найважливіших документів Церкви в Америках. Тоді в інтервʼю він пояснював головні цілі зібрання в бразильській Апаресіді: «Ми хотіли створити середовище єдності, місце, де єпископи би почували себе комфортно. Де вони могли б обмінюватись своїми думками, щоденним спілкуванням з людьми, з покірними людьми, з політиками і комунікаторами. А також роздумати над питанням: Що нам каже Євангеліє? Яким чином ми можемо стати кращими учнями і посланцями Ісуса Христа в житті наших народів?».

Саме цей досвід кардинал Ерразуріс принесе на зустрічі папської комісії. Окрім того, будучи знайомим із працею і особистістю кардинала Бергольйого, він зможе допомогти комісії кардиналів адаптуватись до стилю управління Папи Франциска.

 

Австралійський кардинал Джордж Пелл: Курії доведеться змінити стиль гри

Перед початком цьогорічного Конклаву, коли кардинала Пелла запитали звідки, на його думку, походититме новий Папа, він відповів, що, мабуть, з Європи. А потім додав: «Проте в найближчі 50-100 років будемо мати Папу з Південної Америки, і , можливо, не одного».

Як бачимо, нам не довелось чекати довго, щоб побачити Папу з Південної Америки.

Від самого початку кардинал Пелл говорив, чого очікує від нового Папи, і виглядає на те, що він отримав те, чого чекав: «Нам потрібен Папа, котрий зможе промовляти до світу, до сучасної комунікації, і я думаю, що цього разу нам потрібен Папа, котрий заохотить Курію змінити правила гри».

Кардинал Пелл у папській комісії представляє Австралію. Він є Архиєпископом Сіднею.

Яке б рішення не прийняла комісія, одного від кардинала Пелла можна точно чекати. Одну із своїх зустрічей з новообраним понтифіком він підсумував так: «Я обіцяв йому цілковиту вірність».

Кардинал Пелл особисто знайомий з Папою Франциском близько 10-15 років. До складу комісії щодо реформи Римьскої Курії та управління Церквою він увійшов, як провідний кардинал із Тихоокеанського регіону.

 

Індійський кардинал Освальд Грасіас в комісії представляє Азію

Зростаючу Церкву Азії  в комісії представляє кардинал Освальд Грасіас, Архиєпископ Бомбею. «Я був здивований. Але, звичайно, якщо Святіший Отець потребує моєї допомоги, то я готовий її надати і надіюсь, що зможу йому допомогти. Але, чесно кажучи, не знаю, наскільки я зможу допомогти»,- говорив кардинал після призначення до папської комісії.

Кардинал Грасіас був призначений Архиєпископом свого рідної Бомбею у 2006 році. Наступного року Папа Бенедикт XVI іменував його кардиналом.

Кардинал відомий за свою чітку критику насильства проти жінок в Індії, а також за поширення міжрелігійного діалогу.

Він содівається, що під час їх першої зустрічі Папа Франциск візьме до уваги потреби з усіх куточків світу: Саме він вирішуватиме усе, однак ми можемо принести до нього прагнення місцевих народів і очікування світу, ментальність різних культур».

Кардиналові 68 років і він вважає, що після обрання Папи Франциска Церква переживає історичні часи: «І це прекрано. Святіший Отець відкриває двері для світу, як Іван ХХІІІ, і дозволяє досвіду та очікуванням ззовні увійти в Церкву і зробити її більш відповідною до цих часів».

В Азії проживає 11 відсотків католиків світу. Кардинал Грасіас є одним із 11 кардиналів на цьому континенті.

 

Рейнхард Маркс: знайомий із потребами Східних Церков

До складу папської комісії входить німецький кардинал Рейнхард Маркс, котрий є також Архиєпископом Мюнхена. У рідній Німеччині він вивчав моральну теологію і соціальну доктрину. У комісії цей 60-річний кардинал є представником Європи.

До кардинальської гідності його підняв Бенедикт XVI в листопаді 2010 року. Ставши Архиєпископом Мюнхена, він унаслідував титул, який Бенедикт XVI носив в кінці 70-их років.

В березні 2013 року кардинал був обраний президентом Єпископскої комісії, акредитованої при Європейському Союзі. Кардинал також є членом Конгрегації для Східних Церков. 

 

 

Кардинал ОʼМейлі: досвід роботи з молоддю та смиренність для реформи Курії

На перший погляд, у кардинала Шона ОʼМейлі багато спільних рис з Папою Франциском. Перш за все тому, що цей бостонський кардинал відомий простим і строгим підходом до свого служіння.

Коли кардинал приступив до виконання своїх обовʼязків в бостонській архиєпархії, то продав архиєпископський будинок і переїхав жити до семінарії. Він належить до чину капуцинів і зазвичай його можна побачити в капуцинському плащі, якому він надає перевагу над формальним священичим одягом.

У сфері церковної політики вони двоє також мають спільні погляди. Архиєпископ Бостона раніше говорив про потребу мати ефективну Курію, яка б підтримувала Папу в управлінні Церквою.

Кардинал ОʼМейлі любить шукати нових шляхів для поширення Євангелія, а особливо для того, щоб якомога більше залучити молодь. За словами кардинала, ключем до успіху віри в майбутньому є зробити так, щоб люди нею захоплювались. «Однак це має починатись із нашої особистої віри, духовної подорожі та дружби з Господом. Чим більше ми усвідомлюватимемо, що отримали і наскільки Господь любить нас, тим більше ми будемо хотіти ділитися цим», - вважає він.

Як член комісії з восьми кардиналів-радників, яку скликав Папа Франциск, кардинал ОʼМейлі добре знайомий із працею Ватикану, а також найбільшими викликами, що стоять перед ним.

Після того, як в 2006 році Папа Бенедикт XVI іменував його кардиналом, він працював у кількох папських комісіях, а також працював із єпископами з обох Америк. Як Архиєпископ Бостона, він займався справою сексуальних зловживань, не надаючи жодної толерантності винним представникам духовенства.

Також у Бостоні проживає велика кількість молоді, і кардинал ОʼМейлі завжди старається віднайти нові шляхи, щоб досягти їх. Зокрема він був першим кардиналом, котрий завів власний блог, а також одним із перших кардиналів-учасників соц.мережі «Твіттер», де зараз має багато послідовників.

Однак однією із найважливіших його рис є здатність до комунікації. Він – дуже смиренна і доступна людина, що завжди притягує до себе увагу. Ця риса має стати йому в нагоді у праці з іншими кардиналами для формування майбутнього Католицької Церкви.

 

За матеріалами Rome Reports