Рада з душпастирської опіки при Міноборони затвердила Кодекс військового священика
  • Срд, 05/06/2013 - 20:25

КИЇВ – Кодекс військового священика (капелана) регламентуватиме принципи душпастирської опіки військовослужбовців у Збройних Силах України священнослужителями різних церков і релігійних організацій.

 

Документ затверджено Радою у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України, засідання якої відбулося 5 червня 2013 року у Центральному Будинку офіцерів, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Серед іншого, військовий священик (капелан) повинен бути свідомим того, що він працюватиме в поліконфесійному середовищі, і тому “добровільного бере на себе обов’язок співпрацювати з капеланами інших релігійних конфесій для забезпечення душпастирської опіки військових та членів їх сімей, котрі перебувають під його опікою”.

 

Військові священики повинні поважати релігійні переконання та традиції віруючих військовослужбовців інших конфесій, як і право на свободу світогляду невіруючих. Вони також мають з повагою ставитись до священнослужителів інших конфесій, до їх релігійних переконань та практик.

 

Крім цього, представники конфесій спланували свою роботу на другу половину 2013 року. Зокрема, обговорювались пропозиції щодо проведення спільних заходів та розроблення єдиної програми навчального курсу підготовки військового священика (капелана).

 

Окремо члени Ради розглянули проблематику включення військових священиків до складу миротворчих контингентів Збройних Сил України для виконання міжнародних миротворчих місій, зокрема у Ліберії, Конго та Косово.

 

У засіданні Ради взяли участь уповноважені представники Римсько-католицької церкви в Україні, Української Православної Церкви, Української греко-католицької Церкви, Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн – баптистів, Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви, Духовного управління мусульман України.

 

До обговорення питань порядку денного долучились начальник відділу роботи з громадськими, релігійними організаціями та шефських зв’язків Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України Олександр Щербінін та старший офіцер відділу полковник Руслан Коханчук, а також  виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін.

 

Під час засідання помічник Міністра оборони України Антон Соколов повідомив представників конфесій про вжиті заходи задля організаційно-технічного забезпечення подальшої діяльності Ради.