Радегунда, св.
  • Пон, 12/08/2013 - 23:30

Радегунда (518, Ерфурт − 13.8.587, Пуатьє). Дочка Бертарія, правителя частини Тюрінгії, який був убитий власним братом Герменефрідом. У 531 р., коли  королі Австразії і Ністру завоювали королівство Герменефреда, Радегунда потрапила в полон, а через три роки стала дружиною короля Ністру Хлотаря I.

Характер у короля варварів був саме такий, що слово "варвар" на багато століть стало лайливим. Радегунда, однак, смиренно терпіла чоловіка протягом десяти років. Користуючись своїм становищем, вона заснувала лікарню для прокажених, за якими доглядала сама. Близько 550 року Хлотар вбив брата Радегунди − лише тоді вона покинула його і вмовила єпископа Нойона посвятити її в дияконіси, а незабаром заснувала монастир Святого Хреста у Пуатьє, де і провела другу половину життя − ще цілу третину століття. Чоловік, який ще й до цього скаржився, що Радегунда перетворила його палац в монастир, спершу намагався повернути дружину, але потім змирився з її втратою.

Духівник Радегунди, св. Венанцій, вважав, що в ній чудесним чином поєднуються "благочестя, самозречення, милосердя, ніжність, смиренність, твердість, віра, старанність".

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua