Радіо Ватикану завершило незалежне функціонування
  • Втр, 03/01/2017 - 17:26

Після більше, ніж 80 років незалежного існування, 31 грудня 2016 року «Радіо Ватикану» перейшло до складу нещодавно створеного ватиканського Секретаріату з комунікацій.

Трансляція програм триватиме надалі – принаймні в найближчий період – однак «Радіо Ватикану» вже не матиме своєї власної корпоративної ідентичності, інформує National Catholic Register.

Засноване в 1931 році Гульєльмо Марконі, «Радіо Ватикану» на даний час налічує більше 355 працівників 59-ти національностей і транслює контент 45-ма мовами. Трансляція відбувається на коротких хвилях, середніх хвилях, FM та супутником. У 2010 році «Радіо Ватикану» спільно з телебаченням «CTV» запустили свій канал в YouTube, що проводить трансляції на живо 4-ма мовами, а також шість акаунтів в Twitter. Однак, в результаті реформ у ватиканських комунікаціях, директор радіо Монс. Даріо Віґано зазначив, що планує відмінити радіотрансляції на коротких хвилях, оскільки такі трансляції вважаються неефективним використанням обмежених фінансових ресурсів Ватикану. Решта трансляцій будуть проводитись, але з жорстким контролем витрат, оскільки, за підрахунками, щороку «Радіо Ватикану» втрачало від 20 до 30 мільйонів євро.

Зазначимо, що Секретаріат з комунікацій був заснований Motu Proprio Папи Франциска від 27.06.2015 р. з метою «краще відповідати на потреби місії Церкви». До складу секретаріату віднесли Ватиканський телевізійний центр, Ватиканське видавництво, газету «L'Osservatore Romano», Папську Раду соціальних комунікацій, Радіо Ватикану, Прес-службу Апостольської Столиці, Фотослужбу Ватикану, Ватиканську інтернет-службу, Ватиканську друковану пресу. Кожна з цих одиниць мала увійти до складу відповідно до встановленого графіку.