«Радість Євангелія в Америці». Зустріч католицьких лідерів США
  • Срд, 05/07/2017 - 16:04

«Радість Євангелія в Америці» – під таким гаслом в місті Орландо (Флорида, США) від 1 до 4 липня 2017 р., проходив з’їзд католицьких лідерів що зібрав понад 3 тисячі представників дієцезій та католицьких організацій з усієї країни. Натхненням для заходу, який організувала Єпископська Конференція США, стало Апостольське напоумлення Папи Франциска «Evangelii Gaudium» (Радість Євангелія).

«Я мрію про місіонерський вибір, – писав Святіший Отець, – здатний перетворити все таким чином, щоб звичаї, способи ведення справ, графіки, мова і церковні структури були спрямовані на євангелізацію сучасного світу, а не на самозбереження» (Evangelii Gaudium, 27). У цьому контексті учасники зустрічі обговорювали виклики та можливості, які постають перед місією Церкви в сучасному американському суспільстві, а також планування формації місіонерів, які б сприяли оживленню Церкви.

Під час одного із засідань виступив архиєпископ Хосе Ораціо Ґомес, Заступник Голови Єпископської Конференції США. Він пригадав присутнім про те, що Папа Франциск покладає відповідальність місії не лише на єпископів, священиків та богопосвячених осіб, а на всю Церкву. За словами ієрарха, для Святішого Отця місія Церкви полягає в тому, щоб іти до людей на периферіях, тобто до тих, яких відкидає суспільство. За словами доповідача, периферії – це не тільки фізичні місця, де живуть бідні, а все те, що є результатом недбальства, визискування та несправедливості в суспільстві, отже, це не тільки матеріальна вбогість, але й духовна.

Архиєпископ Ґомес підкреслив, що до деяких таких периферій Церкві не подобається іти, але, як зазначив він, Христос перебуває на околицях, і Його учні покликані йти за Ним. Він також звинуватив «еліту» у «агресивній дехристиянізації» американського суспільства, яка спонукає людей до «забуття» християнських коренів і знищення всього, що було збудовано на цих коріннях. «З втратою Бога, ми спостерігаємо втрату людської особи», – сказав він.

Архиєпископ вказав на американське суспільство як на приклад того, що надзвичайно важливо служити на периферіях, особливо тому, що сім'ї руйнуються і громади переживають нестабільність. Він також зазначив, що під час останніх виборів можна було спостерігати, наскільки американське суспільство є поділеним за статками, расою, освітою та родинним походженням. «Люди бояться майбутнього. Вони почуваються безсилими й відкиненими», – сказав він, додаючи, що відповіддю на цю проблему повинна бути присутність Церкви і вірних поруч потребуючих, щоб сприяти зближенню людей.

Під час з’їзду виступив також Найвищий Лицар католицької організації «Лицарі Колумба» Карл Андерсон, який вкотре нагадав присутнім, що три останні Вселенські Архиєреї наголошували на необхідності дбати про громади, забуті суспільством.

Під час з’їзду було представлено кілька прикладів діяльності Церкви на периферіях, що включає працю з афроамериканськими католиками, діяльність католицьких служб допомоги у понад 160 країнах, турботу про іммігрантів на кордоні в Долині Ріо-Ґранде в дієцезії Браунсвіль, штат Техас, та інші.