Рапорт організації «Open Doors»: кожен дев’ятий християнин зазнає переслідувань
  • Чтв, 17/01/2019 - 16:12

Благодійна організація «Open Doors» опублікувала рапорт про переслідування християн у світі, що аналізує період від 1 листопада 2017 року до 31 жовтня 2018 року

Понад 245 мільйонів християн зазнають переслідувань; кожен дев’ятий християнин у світі є жертвою серйозних переслідувань з огляду на свою віру. Такими є дані рапорту, який 16 січня 2018 р. опублікувала благодійна організація «Open Doors» (Відкриті Двері) на своєму веб-порталі, що містить також «World Watch List 2019» – список п’ятдесяти країн світу, де найбільше переслідують християн.

Беручи до уваги період від 1 листопада 2017 року до 31 жовтня 2018 року, цей рапорт подає дані про те, наскільки вільно християни могли виявляти свою віру у п’яти різних сферах щоденного життя: в сім’ї, в приватній сфері, у своїй спільноті, в церкві, яку відвідують, і в публічному житті своєї країни. Під шостим пунктом вказано рівень насильства, якого зазнавали християни.

Загальний огляд: переслідування зростають

З-поміж 150 країн, в яких проводиться моніторинг, в 73-ох зафіксовано рівень переслідування, визначений як «високий», «дуже високий» та «крайній», тобто, понад 41 оціночний бал, в той час як у минулорічному рапорті таких було 58. Кількість християн, що були вбиті задля причин, пов’язаних з вірою, зріс від 3066 в попередньому рапорті до 4305 в 2018 році.

Згідно з даними, зібраними організацією, 3150 християн були заарештовані, засуджені або ж ув’язнені без суду, що вдвічі більше, ніж 2017 року. Водночас, підкреслюється, що мова йде про перевірені й доведені випадки, так що дійсні дані можуть бути набагато вищими. Протягом звітного періоду скоєно 1847 нападів на храми чи пов’язані з ними християнські будівлі.

Континентальний огляд

Погіршується ситуація в Азії, де з врахуванням Близького Сходу, практично кожен третій християнин зазнає переслідувань. Цей процес прискорюється ситуацією в Китаї, що піднявся на 27-ме місце, займаючи першість щодо ув’язнення християн, та в Індії, яка в цьогорічному рапорті увійшла в десятку лідерів.

Стає гіршим становище християн також на Півночі Африки, тривожною залишається ситуація в країнах Африканського Рогу. Через дедалі вибірковіше законодавство в сфері релігійної свободи та випадки нападів на церкви в деяких регіонах країни, до «World Watch List 2019» повернулася Російська Федерація (41-ше місце). Спроби держави контролювати громадський простір, зокрема, регулярні рейди та спроби чинити перешкоди християнським зібранням, є причиною високого місця в рейтингу країн Центральної Азії.

Головні причини переслідувань

Укладачі рапорту зазначають, що головним джерелом переслідування християн залишається ісламський екстремізм, але новим джерелом антихристиянської дискримінації та дискримінації інших меншин стає релігійний націоналізм, як от індуїстський в Індії та буддистський у М’янмі. Ще одним з головних джерел переслідування є комуністична чи пост-комуністична боротьба з опозицією в таких країнах як Китай або В’єтнам. На окрему увагу заслуговують країни Латинської Америки, де нетерпимість загострюється тоді, коли церковні лідери ставлять виклик корупції та наркокартелям.

World Watch List 2019 – основні тенденції

Аналізуючи список 50-ти країн, що увійшли до цьогорічного «World Watch List», упорядники виокремлюють три основні тенденції. Першою названо державний авторитаризм, звертаючи увагу на те, що дедалі більше країн приймають законодавство з метою контролю над релігією. Вісімнадцять років поспіль першу сходинку займає Північна Корея, де віра може вважатися кримінальним злочином.

Суспільства, що вважають християнську меншину «чужою». Зростання ультра-націоналізму в дедалі більшій кількості країн спонукає мешканців не лише сприймати меншини (навіть ті, що є законослухняними) як загрозу, але й спонукає до агресивних дій, щоб змусити їх відмовитися від своєї ідентичності чи навіть покинути країну.

Врешті, хоч про насильство так званої ісламської держави на Близькому Сході вже майже не говориться у засобах комунікації, втрата ними територій значною мірою означає лише те, що велика кількість бойовиків перемістилася в інші країни, поширюючи радикальний ісламізм, спричинившись до зростання переслідувань християн, наприклад, в субсахарній Африці.