Реакція міжнародних ЗМІ на першу адгортацію Папи Франциска
  • Чтв, 28/11/2013 - 18:21

Ватиканська газета «L'Osservatore Romano» у своєму випуску за 28 листопада представила реакції міжнародної преси на перше апостольське напоумлення Папи Франциска «Evangelii gaudium». Статтю під назвою «Папа Франциск хоче, щоб ми були живі вповноті» можна перечитати також і в інтернет-версії ватиканського видання.

«Особа, яка не є переконаною, ентузіастом, упевненою і закоханою, не зможе нікого переконати. Для того, щоб євангелізувати, Папа вказує перш за все на заразну радість», – таким чином наголошує на заклику до радості Себастьєн Майлард, коментуючи «Evangelii gaudium» на сторінках французького видання «La Croix». «У самому серці апостольської адгортаії, опублікованої в Римі 26 листопада, він підсумовує те, чого прагне досягнути».

У редакторській статті Домініка Грейнера під назвою «Église hors-les-murs» у цій же газеті йдеться: «Коли він силою засуджує вади сучасного світу, як наприклад, економіку, «що вбиває», призводячи до виключення та соціальної нерівності, Франциск робить це з переконанням, що Церква має першочергову роль взяти на себе відповідальність за те, щоб вказувати шлях до справжнього щастя і радості, який багато людей прагне віднайти, але не знаходить».

У «Corriere della Sera» Луїджі Аккаттолі пише, що Папа Франциск «відновив пригоди Церкви в Римі: ми дізнались це з імені, яке він обрав, а тепер це було проголошено в цьому документі».

«Evangelii gaudium» є промовою Франциска на тему «У мене є мрія», – пише Джон Аллен мол. на сайті «National Catholic Reporter». «Мрії можуть бути потужними, особливо тоді, коли їх озвучують лідери із реалістичною здатністю перетворювати їх в дію»… Текст представлений із вже добре знайомимии виразами своєрідної мови Франциска. Описуючи оптимістичний тон для визначення християнських якостей, він пише, на приклад, що «євангелізатор ніколи не повинен бути схожим на особу, яка щойно повернулась з похорону!».

У «Тhe Washington Post» Захарі А. Ґолдфарб та Мішель Бурштайн  коментують засудження ідолопоклонництва до грошей, а Сінді Вуден із «Catholic News Service» наголошує на тих уривках, в яких Папа Франциск говорить про роль жінок у Церкві.

Іспанська газета «La Razon», польський «Nasz Dziennik» та інформаційне агентство «КАІ» підсумовують папський документ  у десяти пунктах. Вони також наголошують на оригінальності, стилі і характері документу.

А у Твіттері американський режисер Майкл Мур завершує свій коментар на слова Папи тегом # yikes, що є виразом приємного здивування.