Рецепти галицьких панотців на Піст (1)
  • Пон, 18/03/2013 - 17:32

Відколи Галичина увійшла до складу Австрійської імперії, щоправда тоді це було Святе цісарство німецької народності, галицькі клірики почали їздити поза межі Краю, щоб здобувати освіту. Звідти вони часто привозили рецепти, які потім століттями зберігалися в священичих родинах. В теперішніх часах ті рецепти часто залишаються поза увагою кулінарів. Але господині часто ламають собі голову: "Що нині варити – нинькай ж піст?" То пропонуємо до Вашої уваги кілька рецептів. На перший раз три рецепти зуп на строгий піст.

Єзуїтська зупка
2 великі картоплини, 2 середні моркви, 2 середні петрушки (корінь і зелень), 1 велика селера (корінь), 2 пореї, 2 ст. ложки олії.

Картоплю, моркву, корінь петрушки, селеру і пору помийте, почистіть і наріжте на кубики. На дно баняка, в якому будете варити зупу, влийте 2 ст. ложки олії. На загріту олію вкиньте нарізані овочі й тушкуйте впродовж  5-7 хвилин, а після цього посоліть і залийте водою. Варіть овочі до готовності. Перед тим, як подати зупку на стіл, наріжте дрібно зелень петрушки і додайте до всього.

Бенедиктинська зупа
1 середня головка цибулі, 2 середні моркви, 2 картоплини, ¼ головки капусти, 150 г горошку, 1 карафійол (цвітна капуста), лавровий лист, трошки м’ятки, невеликий корінь селери, томатна паста.

Дрібно наріжте цибулю і підсмажте її на олії до золотистого кольору. Всі інші овочі, окрім карафійола,  наріжте на кубики і протушкуйте на олії  10 хвилин. Після цього долийте води і варіть на маленькому вогні доки овочі не зм’якнуть. На сам кінець додайте капусту і карафійол (капуста скоро вариться, тож додається під кінець, щоб не розлізлася). Як додасте капусту, то розведіть томатну пасту (можете її замінити томатним соком), а також додайте м’ятку, сіль і перець до смаку.

Італійська помідорова зупа
3 ложки оливкової олії, 4 великих зубці часнику, 2 літри помідорового соку, дві жмені макаронів з твердих сортів пшениці, 2 морквини, 1 середній корінь селери, трошки сухого орігано, трошки базиліку, трошки каррі, чорний перець, білий перець, мелений мускатний горіх, мелена гвоздика.

На добре розігріту пательню влийте олію. Коли вона загріється всипте нарізаний тоненькими плястерками часник. Мусите пильнувати, щоб він випадково не пригорів, а тільки зм’як. Коли часник зм’якне, влийте помідоровий сік, посоліть, дайте чорний мелений перець до смаку. Сік тушіть на маленькому вогні, аж доки він не змінить свого кольору. Сік варто час від часу помішувати, щоб він не згорів. За той час поставте варитися в баняку нарізану кружальцями моркву і селеру. Коли сік змінить колір, додайте на кінчику ножа дрібочку меленого мускатного горіха і дрібочку каррі. Коли сік згусне додайте орігано і базилік до смаку. Коли морква і селера будуть вже напівготові, влийте протушкований помідоровий сік до баняка. Додайте макарони. І варіть до готовності.