Речник Апостольської Столиці розповів про зустріч Папи Франциска і Патріарха Кирила
  • Птн, 05/02/2016 - 16:59

У п’ятницю, 5 лютого 2016 р., оголосивши у Ватиканському прес-центрі спільне комюніке про зустріч Папи Франциска та Патріарха Кирила, о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Речник Апостольської Столиці, також розповів про те, як відбуватиметься ця зустріч.

Патріарх Кирил прибуде на Кубу 11 лютого в рамках свого першого візиту до Латинської Америки, що включатиме Кубу, Парагвай та Бразилію. Того ж дня туди прибуде кардинал Курт Кох, Президент Папської Ради сприяння єдності християн.

У зв’язку з цією несподіваною зустріччю відліт Папи Франциска з Риму, раніше запланований на 12:30, перенесено на 7:45 римського часу, а після понад 12-годинного перельоту, о 14:00 місцевого часу, він приземлиться на міжнародному аеропорту Гавани, столиці Куби. Там його зустріне президент Рауль Кастро, будуть присутні також Апостольський Нунцій, кардинал Курт Кох та місцевий архиєпископ.

Президент Кастро проведе гостя до президентського залу аеропорту, а звідти, через окремі входи, Папа і Патріарх увійдуть до залу, призначеного для переговорів. Особиста зустріч, як передбачається, триватиме приблизно дві години, у присутності двох перекладачів, кардинала Коха та митрополита Іларіона, який очолює Відділ зовнішніх стосунків РПЦ.

Приблизно о 16:15 місцевого часу відбудеться обмін подарунками, після чого Папа Франциск і Патріарх Кирило перейдуть до іншого залу, де відбудеться підписання спільної декларації, де буде присутній також Рауль Кастро. Оригінали декларації приготовані російською та італійською мовами. Далі Папа і Патріарх виступлять з короткими заявами для преси.

Після взаємного представлення делегацій, Папа і Патріарх попрощаються, тоді Президент Куби проведе Святішого Отця до літака, який вирушить до Мексики, куди Глава Католицької Церкви прибуде в запланований офіційною програмою час.

Отець Ломбарді також звернув увагу на те, що цій зустрічі передувало довготривале приготування. Він також зазначив, що про неї повідомлено Патріарха Вартоломея І, який висловив своє схвалення. Речник Апостольської Столиці також підкреслив той факт, що вона відбудеться в день, коли за юліанським календарем вшановуватиметься пам’ять Трьох Святителів: Івана Золотоустого, Григорія Назіянського та Василія Великого, натомість 14 лютого за григоріанським календарем вшановуватиметься пам’ять святого Кирила.