Речники європейських єпископатів про нові медіа
  • Суб, 30/06/2018 - 20:45

«Як розповідати про Христа і Церкву в Європі» – такій темі була присвячена щорічна зустріч прес-секретарів і речників Єпископських Конференцій Європи, що проходила у Римі від 26 до 28 червня 2018 р. під егідою Ради Єпископських Конференцій Європи.

Звіщати Євангеліє в цифровому світі

Як зазначається у підсумковій заяві зустрічі, під час обговорень особлива увага була присвячена питанням цифрового світу в його різних вимірах та звіщенню Євангелія молоді, особливо, через соціальні мережі. В обговореннях на дану тематику взяли участь експерти із сфери підприємництва (ENI, Google, Maxfone), політики, католицьких засобів комунікації та представники християнських спільнот та чернечих згромаджень.

Автори заяви висловлюють усвідомлення того, що соціальні мережі – це «місця», які молодь часто відвідує і щодня проводить багато часу. «Незважаючи на те, що їх можна розглядати як місця “поверхневих” взаємин, – читаємо в заяві, – сьогоднішня молодь, як і попередні покоління, потребує стосунків, які виходять за межі екрану, коли йдеться про екзистенційні запитання та ті, що стосуються сфери духовності».

Соціальні медіа – життєвий простір, чи знаряддя?

Прес-секретарі та речники Єпископських Конференцій Європи вказали на велике значення соціальних медіа, «насамперед, якщо вони стають місцем свідчення і розповіді прожитого досвіду». Тому, говорячи про них, потрібно уникати різної форми інкримінації: вони є відносно новими засобами, які, з одного боку, надають великі можливості, але з іншого, повинні управлятися людським розумом. У заяві також зазначається, що соціальні медіа – це не тільки «прості знаряддя», але й «місця проживання», навіть якщо вони ніколи не замінять «повноцінного дому». Оселитися в цифровому світі означає також брати до уваги існування різних пристроїв.

Знаходити людину в її глибинних потребах

Автори заяви зазначили, що звіщати Христа молодим людям не є питанням технологій. «Незважаючи на те, – зазначають вони, – як ми розглядаємо соціальні медіа – чи як місце, чи як знаряддя – перед Церквою стоїть той самий виклик: дійти до людини там, де перебуває її глибинна потреба вічності».

На думку учасників зустрічі, «цифрова присутність» не заміняє реальної і фізичної зустрічі, тому потрібно, щоб технологія допомагала «приводити» до храмів, де б людина могла пережити досвід особистої зустрічі з Богом.