Редакційний директор Дикастерії в справах комунікації про слова Папи на загальній аудієнції
  • Птн, 26/08/2022 - 11:47

Багато українців почуваються пораненими через слова, які Папа Франциск сказав наприкінці загальної аудієнції в середу, 24 серпня 2022 р. в контексті війни, що триває в Україні. Коментар щодо цього залишив Редакційний директор Дикастерії в справах комунікації Андреа Торніеллі.

 

Папа Франциск багато разів висловлювався на підтримку українського народу, що став жертвою несправедливої агресії. Вчора, в день, коли сповнилися шість місяців від початку цієї війни, саме в день, коли Україна святкувала річницю своєї незалежності, він сказав дуже сильні слова, закликаючи покласти край бойовим діям і докладати справжні зусилля на користь миру з боку провідників народів.

Протягом цих місяців, не забуваймо, Папа ніколи не був «рівновіддаленим»: він виразними словами засудив агресію, здійснену Росією. Він був, радше, «рівнонаближеним», тобто, близьким з усіма тими, хто страждає через наслідки війни, у першу чергу, з невинним населенням України, що помирає від російських бомб.

Папа Франциск говорив про «божевілля» війни. В енцикліці «Fratelli tutti» він вже пояснив, що не існує більше аргументів, аби говорити про «справедливу війну». Жодна війна сьогодні не є «справедливою». І саме покликаючись на божевілля війни, що створює для всіх незахищеність, він згадав також епізод з останніх новин – замах, під час якого була вбита Дарія Дуґіна.

Він говорив про неї, назвавши «бідолашною дівчиною», маючи на увазі драматичні обставили її смерті, щоби наголосити, що ніщо ніколи не може виправдати вбивство людини. Папа говорив із серцем пастиря, а не політика.

Він хотів виразити християнський пієтет до померлих. Він не хотів, очевидно, поранити почуття населення України, що переживає жахіття війни і серед якого досі є багато невинних жертв, між якими – багато дітей. Дітей, за яких Папа багато разів молився, і далі молиться.