Редактор Crux: Християнам може увірватись терпець, і вони можуть взятися за зброю
  • Пон, 20/03/2017 - 17:10

Зазвичай геополітичні аналітики та експерти не розглядають переслідування християн, як загрозу для безпеки через те, що переслідувані християни зазвичай не чинять опору, проте, як зазначає Джон Л. Аллен-молодший – редактор видання Crux, постійно розраховувати на такий стан речей не можна.

Останніми місяцями в Нігерії в південному штаті Кадуна триває майже справжня війна між християнськими фермерами та мусульманськими кочівниками. І хоча влада Нігерії старається все це обмалювати як етнічний конфлікт, насправді, це, на думку Аллена, має свій чіткий релігійний вимір.

Християни Нігерії просто відмовились мовчки спостерігати як мусульмани під крики «Аллах Акбар» вбивають їхніх одновірців і спалюють християнські села. Вони змучились від постійного мусульманського насильства.

Політика окремих держав і міжнародної спільноти в цілому фактично сприяє тому, що напади ісламських радикалів на християн залишаються безкарними, а це тільки підбадьорює нападників й призводить до дестабілізації цілих регіонів.

На думку Аллена, випадок Нігерії показує, що серед християнських громад, які зазнають переслідувань, з’явилась нова тенденція – використовувати насильство для самозахисту.

Подібна ситуація складається в Центральноафриканській Республіці, де християнська більшість розпочала об’єднуватись в ополчення для захисту від насилля мусульманської меншини.

Нема ніякої гарантії, що така тенденція не розповсюдиться на інші країни, і не призведе до дестабілізації великих регіонів. Для прикладу, переслідувана громада коптів в Єгипті налічує 10 млн., що буде, якщо і їм урветься терпець і вони візьмуться за зброю, щоб захиститися від мусульманського насильства?

На даний момент, християнський збройний опір – це не правило, а скоріше виняток, але, як зазначає Аллен, так не буде тривати вічно.