Реформа Римської курії і Церкви триватиме роками, - кардинал Марадьяга
  • Пон, 07/10/2013 - 18:45

Ініційована Папою Франциском реформа Римської курії і Церкви триватиме, за словами гондураського кардинала Оскара Родрігеса Марадьяга, роками. Ця робота, однозначно не буде завершена в наступному році, сказав він в інтерв'ю католицькій газеті "Avvenire". До неї, звичайно, повинні приєднатися куріяльні експерти. 1–3 жовтня у Ватикані на засіданні Ради кардиналів, координатором якої є архиєпископ Тегусігальпи, було порушено питання колегіальності в контексті проведення Синодів Єпископів.

Рада кардиналів роздумувала, яким чином Собори можуть бути більш інтерактивними, розповів кардинал Марадьяга, і поділився, що значну роль тут може відіграти активніше використання інтернету. "Це цікаво, але синодальність є одним з аспектів, що не були сильно розвинені після II Ватиканського Собору", – сказав він.

Тема сімейного душпастирства поки не розглядалася на конференції, але це ще попереду, додав єрарх.

Латиноамериканський кардинал обережно прокоментував ідею введення нової посади "модератора Римської курії", яка обговорювалася кардиналами в березні 2013 перед конклавом. "На точне визначення цієї функції поки ще не прийшов час", – сказав єрарх. Те ж стосується і припущення про злиття ватиканських дикастерий. Пропозиція створити свого роду ватиканське "Міністерство фінансів" Рада кардиналів не обговорювала. З цього питання треба дочекатися висновку відповідних комісій. Це ж стосується і справи Ватиканського банку.

Кардинал Марадьяга відхилив спекуляції щодо Третього Ватиканського Собору. Другий Ватиканський Собор ще занадто мало відомий. Собор не повинен полягати в ухвалені лише деяких текстів, але в акцептації всіх його документів. "Я думаю, що Третій Ватиканський Собор, або він може називатися інакше, ще дуже далеко. Як і раніше на першому місці стоїть велика робота з реалізації II Ватиканського Собору", – сказав кардинал Марадьяга італійській газеті.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va