Реколекції Папи та Римської Курії знову відбудуться у приватній формі
  • Птн, 21/01/2022 - 12:24

Також і цього року Папа Франциск не збереться разом зі своїми найближчими співробітниками на традиційний на початку Великого Посту час роздумів і молитви, який, зазвичай, розпочинався пополудні в першу неділю Чотиридесятниці. У четвер, 20 січня 2022 р., Прес-служба Святого Престолу поширила повідомлення про те, що «беручи до уваги тривання епідеміологічного надзвичайного стану, спричиненого Covid-19, також і цього року не буде можливим пережити в спільноті духовні вправи Римської Курії в осередку “Дім Божественного Учителя” в Аріччі».

Водночас, зазначається, що Святіший Отець закликав кардиналів, які проживають в Римі, очільників дикастерій та вище керівництво Римської Курії самостійно подбати про реколекції, «усамітнившись на молитву від полудня неділі 6 березня до п’ятниці 11 березня». З огляду на це уточнюється, що протягом згаданого тижня скасовано всі заходи та зустрічі Святішого Отця, між якими – загальну аудієнцію в середу, 9 березня.

Столітній звичай і нововведення Папи Франциска

Традиція спільних реколекцій Папи та Римської Курії вже майже столітня. Її 1925 року впровадив Пій ХІ. Спочатку вони проводилися під час Адвенту, а 1964 року святий Павло VI переніс їх на великопосний період. Протягом перших років їх проводили виключно члени Товариства Ісусового, а далі їх проповідували кардинали, єпископи та представники різних чернечих родин. До обрання Папи Франциска Святіший Отець та його співробітники збиралися на слухання духовних конференцій і спільну молитву в каплиці Матері Відкупителя в Апостольському палаці у Ватикані. Перший єзуїт на Петровому престолі, в дусі звичаю, притаманного членам Товариства Ісусового, вирішив звершувати духовну віднову у відокремленому та тихому місці, подалі від місця звичного проживання та щоденної праці. Для цього був обраний реколекційний осередок Отців Паулінів «Дім Божественного Учителя» в містечку Аріччі, розташованому 30 кілометрів від Риму.