Релігійна свобода необхідна для досягнення миру
  • Птн, 27/07/2018 - 20:38

У Вашингтоні завершилася міжнародна зустріч, присвячена релігійній свободі. Її підсумковий документ – «Потомакська декларація» – стверджує, що релігійна свобода є суттєвою для досягнення миру й стабільності

«Потомакська декларація» – таку назву отримав підсумковий документ зустрічі, присвяченої релігійній свободі, що відбувалася у Вашингтоні від 24 до 26 липня 2018 р., і на яку Держдепартамент США запросив коло 200 представників релігій, громадянського суспільства та світу політики з 80-ти країн світу, щоб обговорити теми, присвячені релігійним переслідуванням та захистові меншин. Потомак – це назва річки, на берегах якої стоїть місто і яка омиває важливі історичні місця країни.

Надихаючись 18-ю статтею Загальної Декларації прав людини, згадана заява стверджує, що кожна країна повинна урочисто зобов’язатися захищати релігійну свободу, включаючи можливість змінювати релігію та вільно виявляти свою віру. Беручи до уваги викликане зацікавлення темою та пропозиціями, які виникли під час дискусій, вирішено провести ще одну зустріч наступного року.

Надто багато людей зазнають дискримінації

У декларації зазначається, що 80% населення планети зазнає обмежень у практикуванні своєї віри та що «переслідування, репресії та дискримінація на основі віри, переконань чи відсутності віри є щоденною дійсністю надто великої кількості людей». Наголошується, що релігійна свобода є «суттєвим елементом для досягнення миру та стабільності всередині країн та між ними».

«Там, де захищена релігійна свобода, там й інші свободи – свобода вираження, об’єднань та мирних зібрань – процвітають, де ж вона є відсутньою, натомість, зроджуються конфлікти, нестабільність і тероризм», – стверджує документ, вказуючи також на фундаментальну роль віруючих в громаді, адже «віра мотивує людей сприяти мирові, толерантності та справедливості, спонукає допомагати убогим, опікуватися хворими, допомагати самотнім, як також анґажуватися у громадську дискусію та служити своїй країні».

Десять пунктів

У десяти пунктах Потомакська декларація підкреслює важливість того, щоб захищати невід’ємне право людини, необхідність не дискримінувати на основі віри та не примушувати нікого приймати якесь окреме вірування. Вказано на необхідність захисту культу та місць культу, культурної та історичної спадщини, наголошуючи також на важливості релігійного виховання, здійснювати яке батьки повинні мати змогу в повній свободі. Документ пропонує програму дій, яка заохочує міжнародну спільноту реагувати, коли трапляються випадки порушень та зловживань.

Свідчення Державного Секретаря США

Державний Секретар США Майк Помпео, виступаючи під час зустрічі, заявив, що «релігійна свобода – це універсальне право, дане Богом, яке належить всім, і воно є фундаментальним елементом вільних суспільств». Голова зовнішньополітичного відомства поділився особистим досвідом, який, за його словами, є одним із мотивів скликання такої конференції:

«Як американець, – сказав він, – я був благословенний правом жити своєю вірою, не боячись переслідувань чи утисків з боку мого уряду. Хочу, щоб також інші мали змогу втішатися таким благословенням».