Релігійні діячі та науковці шукали шляхи громадської взаємодії заради розбудови демократії
  • Пон, 27/05/2013 - 17:20

КИЇВ – Представники церков і релігійних організацій, науковці та студентська молодь 23 травня 2013 року обговорили шляхи громадської взаємодії в демократичному суспільстві.

 

Цій темі була присвячена ХІІІ наукова практична конференція, організована Національною академією управління в рамках суспільно-наукового проекту «Духовні цінності українського народу у світлі співпраці суспільствознавства і богослов’я», повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Пленарне засідання конференції відкрив ректор НАУ професор Сергій Єрохін, який запросив до виступів представників різних конфесій та науковців.

 

Архиєпископ-емерит УГКЦ Любомир Гузар у своїй промові відзначив, що для суспільства є дуже важливим взяти до уваги Божу науку. За його словами, йдеться не про встановлення теократичного урядування, але про розуміння релігійних елементів, заснованих на Святому Письмі.

 

“Зокрема, Біблія вчить нас патріотизму. Націоналізм не може бути християнською чеснотою, бо він не є досконалим, робить людину дещо обмеженою, адже націоналіст любить лише своє. Проте патріотизм має бути притаманний християнину: він любить власну Батьківщину і водночас має відкрите серце до інших людей, готовий поважати їх гідність та права”, – підкреслив архієпископ Любомир.

 

Професор Інституту журналістики КНУ ім. Т.Г. Шевченка Володимир Владимиров наголосив на тому, що суспільство має прагнути до взаємопорозуміння. “У діалозі не має бути переможців і переможених, ми маємо прагнути до розуміння кожного. Підняття журналістами рівня суспільного протистояння є величезним гріхом і шкодою для суспільства”, – зауважив він.

 

Вчений вважає, що в Україні спостерігається не тільки свобода преси, але й анархія преси. “Оскільки свобода без відповідальності призводить до свавілля”, – підсумував професор Владимиров.

 

Архієпископ УАПЦ Ігор (Ісіченко) звернув увагу на те, що “законодавча та податкова політика держави щодо релігійних організацій в України замість того, щоб створити умови для вільної реалізації церквою своєї апостольської місії, робить її більш залежною від політичних чинників”. На його думку, політичні лідері повинні забезпечити справжню свободу сумління та віросповідання для громадян.

 

Головний рабин м. Києва та України, президент ОІРОУ Яків Дов Блайх вважає дуже небезпечним, коли держава приймає закони, які зазіхають на духовні цінності. “Політика – це сфера компромісів, але для віруючих не може бути компромісів у питаннях їхньої віри і моральних принципів”, – наголосив він.

 

“У комуністичному режимі принцип відділення церкви від держави означав, що існує держава, але не існує церкви. На сьогодні ситуація в Україні змінилася. Але тим не менше ми спостерігаємо, коли в сфері освіти держава і комерційні структури можуть засновувати школи та вищі навчальні заклади, а церкви і релігійні організації позбавлені цього права”, – відзначив ребе Блайх, говорячи про недооцінку державою релігійних цінностей у вихованні молоді.

 

На його переконання, духовність – це спосіб піднятися вище матеріальних чи фізичних питань. “Духовні цінності дають основу для розвитку суспільства і побудови громадянського суспільства, оскільки вони вічні і не можуть змінюватися”, – підкреслив Яків Дов Блайх.

 

Генеральний секретар Карітас-Спес Україна (РКЦ) о. Віктор Симон заявив: “Соціальне служіння церкви не є її основною чи другорядною місією, це її сутність”.

 

Із виступами під час пленарного засідання виступили також представники Української Православної Церкви, УПЦ Київського Патріархату, Духовного управління мусульман України. Від імені Громадської ради при МОЗ України з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій в конференції взяв участь виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін.

 

Конференція продовжилась засіданнями тематичних секцій, результати яких будуть оприлюднені у вигляді стенограм, збірника наукових публікацій та репортажів ЗМІ.