Релігійні діячі в Софіївському соборі закликали благословення на народ України
  • Суб, 24/08/2019 - 10:09

Традиційний урочистий захід «Благословення України» з нагоди Дня Незалежності відбувся в соборі Софії Київської за ініціативи Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Урочистості з нагоди святкування 28-ї річниці Незалежності України розпочалися о восьмій ранку з благословень главами церков і релігійних організацій, проголошених у присутності високопосадовців уряду, парламенту та інших органів влади, політиків і громадських активістів.

Релігійні діячі просили Всевишнього про благословення для України та всього її народу, про мир, єдність і благополуччя наших співгромадян. Камерний хор «Київ» під керівництвом Миколи Гобдича виконав низку духовних гімнів.

Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній звернувся з молитвою про народ України:

“Ми люди Твої, Владико, i просимо за молитвами Пречистої Твоєї Матерi, та заступництвом всіх святих українського народу — дай нам єдність, зміцни в нас любов i надихни мудрістю, навчи прощати, щоби ми завжди i всюди прославляли пресвяте ім’я Твоє”.

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Верховний Архієпископ Святослав наголосив, що Україна є нашою державою, не чужою.

“Українська держава є єдиною на сьогодні гарантією, що наша гідність – народна, національна, громадська – може бути захищена”, – підкреслив Глава УГКЦ.

Як повідомив Головуючий у ВРЦіРО, єпископ Римсько-Католицької Церкви в Україні Віталій Кривицький, цього року захід «Благословення України» у соборі Софії Київської відбувся на найвищому рівні з метою духовної підтримки наших співгромадян, передусім захисників України та їхніх рідних.

“Божа мудрість потрібна новому керівництву держави, кожному парламентарю та урядовцю у світлі багатьох викликів, які постали перед Українською державою”, – наголосив єпископ.

На переконання Старшого єпископа Української Церкви християн віри євангельської Михайла Паночка, молитва є найціннішим даром, який даний людині для спілкування з Богом та виявлення наших сердечних бажань перед лицем всемогутнього Господа. “Молячи за Україну ми смиренно просимо Його про мир, добробут, достаток та богопізнання для кожного українця”.

Президент Об’єднання іудейських релігійних організацій України рабин Яків Дов Блайх у своєму виступі наголосив на важливості збалансованого підходу у державно-конфесійних відносинах:

“Ми повинні пам’ятати, що без Бога, без релігії та без віри ми нічого не можемо досягти. нам треба знайти золоту середину, щоб держава поважала релігію, щоб релігія поважала державу, щоб вони були партнерами у тому, що дозволяється Конституцією, і все це на благо розвитку нормального демократичного суспільства”.

У заході також взяли участь:

керівник Церкви адвентистів сьомого дня в Україні Станіслав Носов;
Єпископ Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви Маркос Оганесян;
Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви Леонід Падун;
Старший єпископ Української Вільної Церкви християн євангельської віри Василь Райчинець;
Перший заступник голови Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів Ігор Бандура;
президент Українського Біблійного Товариства Григорій Комендант;
імам Духовного управління мусульман України шейх Хасан Ахатов;
пастор Німецької євангелічно-лютеранської церкви України Святослав Фехтел.

Серед державних і політичних діячів у цей день до собору Софії Київської прийшли представники новообраної Верховної Ради, Уряду, Офісу Президента України.

Захід організувала Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) з метою подальшого розвитку загальнонаціональної традиції благословення України, яке щороку проголошується релігійними діячами різних конфесій з нагоди святкування Дня Незалежності за участі керівництва держави, представників місцевої влади та громадськості.

Нагадаємо, що традиція благословення України главами українських Церков і релігійних організацій перед початком офіційних державних заходів з нагоди Дня Незалежності продовжується в Україні понад двадцять років.

Цього року в Указі Президента України № 513/2019 «Про відзначення 28-ї річниці незалежності України» Глава держави запропонував релігійним організаціям провести 24 серпня 2019 року молебні за Україну.

Фото Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ та Інституту релігійної свободи

vrciro.org.ua