Релігійні організації у правовому полі. Як спростити порядок набуття ними статусу неприбутковості
  • Чтв, 21/09/2017 - 15:04
20 вересня, 14.00 - Особливості юридичного статусу релігійних організацій у правовому полі України: статус неприбутковості.

Організатор: Департамент зовнішніх зв'язків Української греко-католицької церкви в Україні.

Учасники: о. Олекса Петрів - митрофорний протоієрей, кандидат  юридичних наук, керівник Департаменту зовнішніх зв'язків УГКЦ в Україні; Євстратій (Зоря) - архієпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП; протоієрей Олександр Бахов - голова юридичного відділу УПЦ; Юрій Мірошниченко - голова підкомітету з питань діяльності Державної пенітенціарної служби Комітету ВР України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності; Андрій Юраш - директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України; Тетяна Хомченко - юрист Духовного управління мусульман України; о. Юстин (Михайло Міщенко) - радник Києво-Житомирського Ординарія у юридичних питаннях;  Ігор Салецький -  начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації;  Максим Васін - юрист, виконавчий директор громадської організації «Інститут релігійної свободи».

Підсумкові матеріали:

Українські релігійні організації вимагають визнання статусу неприбутковості

Українські релігійні організації вимагають від Верховної Ради спростити процедуру визнання статусу неприбутковості. 

Про це йшлося під час круглого столу за участю представників провідних церков, релігійних організацій, а також політиків та громадських діячів, що відбувся у середу, 20 вересня, в Укрінформі.

“Будь-яка релігійна організація за своєю правовою природою є неприбутковою. Доводити це додатково, шляхом ускладненої процедури реєстрації та легалізації неприпустимо. Такі процеси можна тлумачити, як обмеження релігійних прав громадян України. Наразі лише 10% всіх релігійних громад, які діють на території України і мають легальний статус, пройшли процедуру перереєстрації. Якщо вони не встигнуть це зробити до 1 січня 2018 року, вони можуть залитися поза межами правового поля. Наше завдання, як депутатів Верховної Ради України, не допустити перетворення вірян в дискриміновану категорію громадян та поліпшити процедуру перереєстрації релігійних громад”, - заявив голова підкомітету з питань діяльності Державної пенітенціарної служби Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрій Мірошніченко.

За словами учасників круглого столу, проблема зі статусом релігійних організацій виникла на тлі законопроекту №5050, ухваленого 30 серпня 2016 року, згідно з яким внесено зміни до Податкового кодексу. Згідно з цим законом, громадські та релігійні організації мають пройти перереєстрацію задля отримання статусу неприбуткових. 

На думку архієпископа Чернігівського і Ніжинського УПЦ КП Євстратія, сама постановка питання обкладення податками релігійних організацій загрожує Українській державі поверненням до норм радянських часів, коли церкви віддавали податками 80% отриманих внаслідок пожертв коштів.

“Багато хто говорить, що церкви не сплачують податки. Це твердження не має нічого спільного із дійсністю. В загальному порядку оподатковуються доходи всіх священнослужителів та найманих працівників. Якщо церква орендує землю, відповідно, сплачується податок на землю. Ми як і всі громадяни сплачуємо ПДВ. Релігійні організації не сплачують податки на безпосередньо релігійну діяльність та на пожертви, які вони отримують”, - пояснив архієпископ.

Учасники круглого столу наполягають на розробці єдиного документа, який би зміг захистити права релігійних організацій та остаточно закріпити за ними статус неприбуткових. На їхню думку, для цього на законодавчому рівні необхідно відділити статус громадських організацій від релігійних організацій та розробити спеціальні закони, які захищатимуть права релігійних громад. Представники церков заявили, що гарантії прав віруючих та релігійних громад - єдиний шлях до європейського майбутнього України.

Як повідомлялося, в липні у Верховній Раді було зареєстровано законопроект, що передбачає скасування загальної перереєстрації всіх статутів релігійних організацій як умови збереження їх неприбуткового статусу.

Відповідний законопроект № 6696 було розроблено за ініціативи Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, яка виступила з пропозицією скасувати загальну перереєстрацію статутів через її недоцільність та обтяжливість.

Відео з круглого столу: