Релігійні переслідування – тривожна дійсність у світі
  • Чтв, 22/08/2019 - 23:56

Сьогодні – перше відзначення Міжнародного дня пам'яті жертв актів насильства на основі релігії або переконань. Згідно з рапортом Фундації «Допомога Церкві в потребі», кожен сьомий християнин живе в країні з переслідуваннями, а організація «Open Doors» доповідає, що кожен 9-й християнин зазнає переслідувань.

Згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 28 травня 2019 року, на 22 серпня призначено відзначення Міжнародного дня пам'яті жертв актів насильства на основі релігії або переконань. Уже віддавна найбільше переслідуваною релігійною групою в світі є християни. Сумну статистику цього явища ведуть різні міжнародні організації.

Зокрема, згідно з «XIV Рапортом щодо релігійної свободи», приготованим Папською Фундацією «Допомога Церкві в потребі», що був представлений 22 листопада 2018 р., кожен сьомий християнин у світі живе в країні, де тривають переслідування. За висновками аналітиків, понад 300 мільйонів християн зазнають переслідувань.

У 38 країнах світу – серйозні порушення релігійної свободи

У рапорті, що аналізує період від червня 2016 до червня 2018, відзначено зростання порушень релігійної свободи в багатьох країнах. Зокрема, в 21 країні рівень порушень визначено як «переслідування», а в 17 – як «дискримінація». Тривожною тенденцією названо зростання «агресивного націоналізму на шкоду меншинам». Це явище проявляється по-різному, а показовою названо ситуацію в Індії, де протягом 2017 року скоєно 736 нападів на християн, проти 358 у 2016. Такий ультра-націоналізм не обов’язково має релігійне підґрунтя, але проявляється як ворожість держави до всіх релігій, прикладом чого є КНР чи КНДР.

Завіса байдужості

Упорядники рапорту не замовчують «завісу байдужості», того факту, що в той час, як уразливі релігійні спільноти страждають, їхнє становище залишається байдужим для «секуляризованого Заходу». Водночас, на Заході зафіксовано зростання антисемітизму.

«Open Doors»: кожен дев’ятий християнин зазнає переслідувань

На початку кожного року благодійна організація «Open Doors» публікує рапорт про переслідування християн у світі. Крайнє дослідження, результати якого були оприлюднені 16 січня 2019 року, аналізує період від 1 листопада 2017 року до 31 жовтня 2018 року. Згідно з цими даними, кожен дев’ятий християнин у світі є жертвою серйозних переслідувань з огляду на свою віру.

Цей рапорт подає дані про те, наскільки вільно християни могли виявляти свою віру в п’яти різних сферах щоденного життя: в сім’ї, в приватній сфері, в своїй спільноті, в церкві, яку відвідують, і в публічному житті своєї країни. Під шостим пунктом вказано рівень насильства, якого зазнавали християни. На основі оцінок формується «World Watch List 2019» – список п’ятдесяти країн світу, де найбільше переслідують християн.

Загальний огляд: переслідування зростають

З-поміж 150 країн, в яких проводиться моніторинг, в 73-ох зафіксовано рівень переслідування, визначений як «високий», «дуже високий» та «крайній», тобто, понад 41 оціночний бал, у той час як у попередньому рапорті таких було 58. Кількість християн, що були вбиті задля причин, пов’язаних з вірою, зріс від 3066 в 2017 році до 4305 в 2018 році.

Згідно з даними, зібраними організацією, 3150 християн були заарештовані, засуджені або ж ув’язнені без суду, що вдвічі більше, ніж 2017 року. Водночас, підкреслюється, що мова йде про перевірені й доведені випадки, так що дійсні дані можуть бути набагато вищими. Протягом звітного періоду скоєно 1847 нападів на храми чи пов’язані з ними християнські будівлі.

Головні причини переслідувань

Укладачі рапорту зазначають, що головним джерелом переслідування християн залишається ісламський екстремізм, але новим джерелом антихристиянської дискримінації та дискримінації інших меншин стає релігійний націоналізм, як от індуїстський в Індії та буддистський у М’янмі. Ще одним з головних джерел переслідування є комуністична чи пост-комуністична боротьба з опозицією в таких країнах як Китай або В’єтнам. На окрему увагу заслуговують країни Латинської Америки, де нетерпимість загострюється тоді, коли церковні лідери ставлять виклик корупції та наркокартелям.

Папа: Сьогодні більше мучеників, ніж у перші сторіччя

Тема сучасного мучеництва перебуває в центрі уваги виступів Папи Франциска з перших днів понтифікату. Зокрема, коментуючи під час зустрічі з прочанами в неділю 23 червня 2013 року, Христові слова: «Хто бажає спасти свою душу, той її втратить, але хто втратить своє життя задля мене, той його збереже», – він ствердив: «Мученики є найдосконалішим прикладом втрати життя за Христа», – додаючи, що в наші часи маємо більше мучеників, ніж це було у перших віках християнства, чоловіків і жінок, ув’язнених, вбитих лише тому, що вони – християни.

«Також і сьогодні існує чимало християн, яких вбивають та переслідують через любов до Христа. Вони віддають життя серед загального мовчання, бо їхнє мучеництво не стає сенсацією: але сьогодні більше християнських мучеників, як у перших віках», – так Святіший Отець відреагував у Твіттері на чергове повідомлення про напад на католицький храм, скоєний у Буркіна-Фасо наприкінці травня цього року.

Ватиканський дипломат: релігійні переслідування – тривожна дійсність

«Зберегти присутність християнських громад, зокрема, на тих теренах, де вони не становлять більшість, – це більше, ніж символічне питання: йдеться про промовисте свідчення того, що мирне співіснування між розмаїттям релігій є можливим, якщо шанується гідність кожної людської особи», – наголосив монсеньйор Антуан Камілльєрі, Заступник Секретаря, відповідального за стосунки Святого Престолу з державами, виступаючи на початку липня під час презентації «Persecution of Christians Review» (Рапорту про переслідування християн).

«Геноцид», породжений байдужістю

Як зазначив представник Святого Престолу, йдеться про «тривожну дійсність», яку Папа Франциск назвав «своєрідним геноцидом, спричиненим загальною й колективною байдужістю», в рамках якої «із суспільств і культур систематично усувається присутність християн, також і на тих теренах, звідки християнство бере свій початок».

«Несправедлива дискримінація, насильство й переслідування будь-якої людської істоти, особливо, з огляду на релігію та віру, є морально неприйнятним та гідним засуду», – підкреслив монсеньйор Камілльєрі, вказуючи на те, що протягом останніх років ми є свідками нападів у різних релігійних контекстах на групи й на окремих осіб з боку терористів, екстремістів і релігійних фанатиків, «що не мають жодної пошани до життя людини, яка дотримується іншого віровизнання, ніж вони».

Це стосується кожної релігії

«Більшість цих злочинів і надалі коїться в атмосфері безкарності» з боку міжнародної спільноти, що присвячує «замало уваги цьому явищу», – зі смутком визнав представник Святого Престолу. Тому «тривожна дійсність релігійних переслідувань є серйозною загрозою не лише для тих християн, які страждають, але й для вірних будь-якої релігії». Такі переслідування є замахом на «найфундаментальнішу свободу людської особи».

Ще однією з форм релігійної дискримінації, за словами монсеньйора Камілльєрі, є «зростаюча тенденція», також і в утверджених демократіях, «інкримінувати чи карати релігійних провідників, коли вони звіщають фундаментальні принципи своєї віри», особливо, якщо йдеться про захист життя, подружжя та сім’ю.