Релігійної свободи в КНДР практично не існує
  • Нед, 25/09/2016 - 17:02

Правозахисна організація Christian Solidarity Worldwide (CSW) опублікувала доповідь про становище християн в Північній Кореї, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на Christian Today.

У доповіді під назвою "Повне заперечення: порушення права на свободу релігії або переконань у Північній Кореї" йдеться про те, що християни в Північній Кореї піддаються тортурам, згвалтуванням і можуть бути вбиті за свою віру. Автори звіту відзначили, що свобода релігії або переконань у країні під керівництвом Кім Чен Іна "практично не існує".

"Релігійні переконання розглядаються як загроза лояльності, яку вимагає Верховний лідер, тому будь-яка людина з такими переконаннями серйозно переслідується", - підкреслили автори доповіді.

Є документально підтверджені свідчення про те, що християнина прив'язали до хреста над вогнем, хтось був розчавлений катком, когось скинули з моста і затоптали. Відомі випадки вбивства християн, поневолення або направлення на примусові роботи, насильницьке переміщення, взяття під варту без суду, тортури, переслідування, зникнення, зґвалтування "та інші нелюдські акти".

І хоча влада заявляє, що в країні всього тільки 13 000 християн, реальна цифра, як вважають правозахисники, значно вища. За різними оцінками передбачається, що в країні від 200 до 300 000 християн.

Християни в Північній Кореї вимушені ретельно приховувати свою віру, тому що в противному випадку їх, як мінімум, відправлять в сумнозвісні виправні трудові табори. Крім того переслідуванням піддаються не тільки самі віруючі, а й їхні родичі, незалежно від того вірять вони чи ні.

У доповіді говориться про те, що в країні є 64 буддійських храмів, 52 - чхондоістскіх, дві протестантських церкви, католицький собор і православний храм. Всі чотири останні - в столиці, Пхеньяні. Аналітики вважають, що їх існування викликано швидше за необхідністю поліпшення іміджу країни в очах світової спільноти, а не турботою про духовні потреби населення.

Є непідтверджені дані про 500 домашніх церквах, які були організовані ще до поділу Кореї в 1950 році. Їм дозволено проводити збори. Але при цьому заборонено обирати керівників і використовувати релігійні матеріали.

Автори доповіді підкреслили, що влада Північної Кореї налаштована вороже не лише проти віруючих всередині країни, а й проти віруючих за її межами. "Багато північнокорейців страждають через свою віру, і міжнародне співтовариство повинне діяти невідкладно, щоб покласти край безкарності ..., - йдеться в доповіді. - ООН та інші члени міжнародного співтовариства повинні зробити так, щоб права людини були центральною темою в будь-яких переговорах з Північною Кореєю ".