Реліквії, які св. Олена привезла до Риму зі Святої Землі
  • Чтв, 18/08/2022 - 18:11

Матір Констянтина Великого, св. Олена, віднайшла багато місць на Святій Землі, серед яких і хрест, на якому помер Христос, а також інші реліквії Його Страстей, деякі з яких привезла зі собою до Риму.

Ці мощі можна й досі вшанувати, у римській базиліці Святого Хреста з Єрусалиму.

Ця базиліка спочатку була каплицею, яку св. Олена спорудила для зберігання у ній справжнього Хреста, знайденого на Голготі. Каплиця була частиною імператорського палацу, який Констянтин передав своїй матері, коли переніс столицю Римської імперії до Константинополя.

Від того часу храм пережив багато змін. Одна з реліквій була віднайдена в стіні під час реставрації у 15-му столітті, куди її, ймовірно, заховали під час попередньої реставрації у 1100-их роках.

Зокрема, там міститься табличка «Titulus Crucis», яка була розміщена на Христовому хресті, із поясненням причини, за яку Його засудили на смерть. На ній грецькою, латиною і юдейською мовами написано: «Ісус Назарянин Цар Юдейський». Вважається, що цю таблицю привезли сюди в 6-му столітті.

Після паломництва до Святої Землі св. Олена привезла фрагменти Хреста, на якому був розіп’ятий Ісус. Вона також привезла один із цвяхів, якими прибивали Ісуса до хреста.

Відповідно до передання, Святі Сходи до Риму також привезла св. Олена у 4 столітті. Ці сходи («Scala Sancta»), як вважають, є тими, що вели до преторії Понтія Пилата у Єрусалимі, і якими Ісус піднімався, йдучи на суд перед Розіп’яттям.

Ці сходи розташовані поруч з Латеранською базилікою і були вперше відкриті для огляду та почитання більше 400 років тому, за понтифікату Сикста V. Цими сходами проходило так багато паломників, що покриття почало зношуватись і в сходинках утворювались щілини. Саме тому Слуга Божий Бенедикт ХІІІ дав вказівку покрити сходи дерев’яним захистом. Вперше після того сходи відкрили у 2018 р. для проекту реставрації, а у 2019 р. відвідувачі могли певний період часу вшанувати їх без дерев’яного захисту, пише CNA.