Президенти Парагваю та Росії у Папи Франциска
  • Втр, 26/11/2013 - 11:19

У понеділок 25 листопада 2013 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції двох Президентів – Парагваю та Росії.

Президент Республіки Парагвай Орасіо Мануель Картес Хара з супроводом був прийнятий Святішим Отцем вранці, а після цього він мав зустріч з Державним Секретарем, архиєпископом П’єтро Пароліном та архиєпископом Домініком Мамберті, Секретарем у справах стосунків з державами.

Під час щирої зустрічі наголошено на хороших двобічних стосунках між Святим Престолом та Парагваєм, обговорено теми, які стосуються ситуації в країні та в усьому регіоні, зокрема йшлося про боротьбу з бідністю та корупцією, про сприяння всебічному розвиткові людської особи та пошани людських прав. Підкреслено також і роль та вклад Церкви в суспільство, як теж співпрацю на міжнародному рівні.

Українська громада в цій південноамериканській країні є невеликою – приблизно 8000 мешканців. Українці переважно зосереджені в Парагваї навколо столиці Енкарнасьйон та на південному сході країни. Більшість українців у Парагваї займається сільським господарством, деякі працюють у різних державних установах країни, займаючи високі урядові посади.

Апостольським візитатором для українців греко-католиків у Республіці Парагвай є Владика Даниїл Козлінський, Апостольський Адміністратор української греко-католицької Єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі (Аргентина). Душпастирську працю в Парагваї розгортає о. Володимир Филипів, який обслуговує парафіяльний храм в місті Еркарнасьйон та ще 9 духовних станиць. Від 60-их років минулого сторіччя серед української громади в Парагваї трудяться катехитки світського інституту Серця Ісусового.

В другій половині дня Папа Франциск прийняв Президента Російського Федерації Володимира Путіна. Для Президента Путіна це вже четвертий візит у Ватикані. Він також мав зустріч з Державним Секретарем, архиєпископом П’єтро Пароліном, якого супроводжував архиєпископ Домінік Мамберті, Секретар у справах стосунків з державами.

Як поінформовано в комюніке Ватиканського прес-центру, у ході 35-ти хвилинної приязної бесіди, що відбувалась у присутності перекладачів, висловлено задоволення з приводу хороших взаємостосунків між Святим Престолом та Російською Федерацією. Розглянуто деякі теми, що є предметом спільного зацікавлення, серед яких життя католицької спільноти в Росії, підкреслюючи фундаментальний вплив християнства на суспільство. Йшлося також і про важке становище християн в деяких регіонах світу, як теж і про захист і сприяння цінностям, що стосуються гідності людини, захисту людського життя та сім’ї.

Йшлося також і про сучасні міжнародні проблеми, зокрема питання миру на Близькому Сході та серйозній ситуації в Сирії. Президент Путін подякував Папі за листа, надісланого у вересні цього року з нагоди саміту «Великої двадцяти» в Санкт-Петербурзі, в якому Святіший Отець закликав не залишатись байдужим до трагедії сирійського народу та сприяти мирній розв’язці конфлікту.

У березні 1990 року Радянський Союз і Святий Престол встановили офіційні дипломатичні стосунки, але тільки на рівні постійних представництв. Того ж року Папа Іван Павло ІІ приймав Президента Радянського Союзу Михаїла Горбачова, а 1991 та 1998 року – першого Президента Росії Бориса Єльцина. Володимир Путін був прийнятий Ватикані Папою Іваном Павлом ІІ 2000 та 2003 року. 2007 року Путіна прийняв Папа Венедикт ХVІ, а 2009 року йому наніс візит Дмитро Медведєв. Другий офіційний візит Медведєва до Ватикану відбувся 2011 року.

9 грудня 2009 року були встановлені повноцінні дипломатичні стосунки між Святим Престолом та Російською Федерацією на рівні нунціатури і посольства, адже досі вони підтримували дипломатичні стосунки нижчого рівня, тобто як постійні представництва.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va