Річка Міссісіпі колись мала назву «Ріка Непорочного Зачаття»
  • Срд, 07/12/2022 - 18:03

Друга за величиною ріка в Північній Америці колись мала гарну марійну назву. Французький єзуїт і відкривач дав їй назву, що прославляла одну із найбільших таємниць щодо Матері Божої.

У 1673 році монах з Товариства Ісуса і відомий першопроходець Жак Маркетт разом з товаришем  вирушив у експедицію однієї із найбільших річок Північної Америки. Товариші склали карту водойми і надали їй, як одні з перших, назву «Ріка Непорочного Зачаття».

«Довірення такої великої артерії (…) Діві Марії було частиною місії французьких єзуїтів, щоб євангелізувати корінних американців,.. що вони робили усілякими способами, не застосовуючи насильство, а з повагою та приязню», - інформує CNA.

«Діяльність французьких місіонерів у Північній Америці проводили великі шанувальники Марії, які мали візію зустрічі двох цивілізацій – європейської та корінної американської – під католицькою вірою, а не завоюванням земель», - розповів проф. Джеймз Вілсон, викладач гуманістичних наук в Університеті св. Томи в Г’юстоні.

«Вони вирушили на каное, цілковито довіривши себе Божій благодаті та Непорочному Зачаттю Марії»,- розповідає він. – «Перш за все, їхнім задумом було стати агентами благодаті серед індіанців, щоб жити серед них, проповідувати їм та увійти в єдність з ними».

Варто також додати, що через два століття єпископи на території теперішніх США проголосили Марію Непорочного Зачаття покровителькою країни.

Тепер ця ріка носить назву «Міссісіпі» – як її назвали корінні мешканці, що у перекладі означає «великі води».