Річниця атомного бомбардування в Хіросімі і Нагасакі
  • Пон, 05/08/2013 - 20:27

Воскресіння Христа як приклад миру, який перетворює насильство і несе радість всьому світу: з цієї думки почав свою проповідь кардинал Пітер Тарксон, що відправив сьогодні вранці Святу Літургію в Хіросімі.

Президент Папської ради Справедливість і Мир знаходиться в ці дні в Японії з нагоди роковин атомного бомбардування Хіросіми і Нагасакі відповідно 6 і 9 серпня 1945 року. Кардинал Тарксон очолив Літургію в катедральному соборі Хіросіми і в своїй проповіді зупинився на словах з Євангелія від Івана про зустріч Воскреслого Христа з учнями: «Коли Ісус являється учням, - сказав представник Ватикану, - він розсіює страхи привітанням миру, не згадує про їхню зраду, навпаки, дарує їм мир і примиряє з Господом». І якраз завдяки цьому привітанню миром, сказав далі кардинал, учні отримують місію «проповідувати, як служителі прощення та примирення». Поставши перед учнями, Воскреслий «показує їм руки й бік», підтверджуючи, що Його воскресле тіло ідентичне розіп'ятому. «Тіло, що зазнало людську жорстокість і насильство, - пояснив кардинал Тарксон, - це те ж саме воскресле і прославлене тіло. Таким чином у Воскреслому Ісусі людське насильство перетворюється і приносить радість учням».

Президент Папської ради Справедливість і Мир висловив побажання, щоб всі віруючі, що зібралися на Літургію у катедральному соборі Хіросіми, вміли «ходити у світлі вчення Господа» і бути «служителями примирення і миру».

Поїздка кардинала Тарксона проходить в рамки ініціативи Єпископської конференції Японії «Десять днів за мир» - на згадку про жертви ядерної катастрофи в Хіросімі і Нагасакі. Програма відкрилася Літургією під головуванням кард. Тарксона, а 6 серпня відбудеться велика міжрелігійна зустріч, - за участю буддистів, синтоїстів і протестантів, - на якій легат Святого Престолу виголосить промову про співпрацю релігій в ім'я творення миру.

У середу 7 серпня кардинал відправиться в Нагасакі, де візьме участь у братській зустрічі, організованій міжрелігійних центром діалогу за мир. Наступного дня в міському парку «Граунд-Зіро» відбудеться меморіальна церемонія за участю представників різних релігій. Кардинал Пітер Тарксон виголосить на ній молитву за жертв атомного бомбардування, з особливим згадкою про тих, хто не загинув у ті страшні дні, а донині страждає від наслідків радіації.

9 серпня в Нагасакі кардинал очолить ще одну Літургію - за мир у всьому світі.

«Коли Іван Павло II відвідав Хіросіму в лютому 1981 року, - повідомляється в заяві Папської ради Справедливість і Мир, - він звернувся з відозвою про мир у всьому світі». Папа Войтила звернувся безпосередньо до можновладців, а також до всіх людей і особливо до молоді, із закликом прийняти урочисте і тверде зобов'язання трудитися в ім'я миру, «щоб люди ніколи не виявляли толерантності до війни і не сприймали її як засіб для вирішення конфліктів» , - створюючи «разом нове майбутнє братерства і солідарності».

Відповідаючи на заклик Івана Павла II, єпископи Японії постійно проводять молебні і паломництва в усіх єпархіях країни з метою сприяти миру, заохочуючи вірних не лише «молитися за жертви, а й викривати божевілля війни і ставати миротворцями». У червні цього року Єпископська конференція Японії звернулася до пастви зі спеціальним посланням про ініціативу «Десять днів за мир». Послання присвячено 50-ій річниці енцикліки Івана XXIII «Pacem in terris», підписаної 11 квітня 1963.

«Ця енцикліка, - читаємо в посланні японського єпископату, - пропонує вчення про права та обов'язки людини, про авторитет держави і про загальне благо, поряд з темами міжнародного інтересу, такими як істина, справедливість, солідарність, проблема біженців, роззброєння та економічного розвитку» . І не тільки: як очевидно вже з підзаголовка енцикліки - «Про мир між усіма народами, в істині, правді, любові та свободи», - енцикліка, пишуть єпископи, «висловлює основоположну ідею, що в основі миру лежить захист прав і гідності людини і що мир можна досягти тільки тоді, коли розвиток людини спрямований на творення більш людяного суспільства».

У своєму посланні єпископи Японії оголосили про підготовку нового перекладу енцикліки «Pacem in terris» на японську мову.

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va