Річниця урочистого початку служіння Папи Франциска та іменини його попередника
  • Суб, 19/03/2016 - 19:36

«Дорогі брати й сестри! Дякую Господу Богу за те, що можу відслужити цю Святу Месу з нагоди початку Петрового служіння в урочистість святого Йосифа, Обручника Пречистої Діви Марії та Небесного покровителя Вселенської Церкви: це дуже багатий змістом збіг, як також – іменини мого шанованого попередника: ми єднаємося з ним молитвою, сповненою любові та вдячності», – цими словами три роки тому, у вівторок, 19 березня 2013 р., в урочистість святого Йосифа згідно з календарем Церкви латинського обряду, новообраний Папа Франциск розпочав свою проповідь під час Святої Меси на площі Святого Петра з нагоди урочистого початку понтифікату.

«Оберігати Ісуса з Марією, оберігати все творіння, оберігати кожну людину, особливо, бідну, оберігати нас самих: ось яке служіння покликаний здійснювати Єпископ Риму, але до якого покликані ми всі, щоб знову засіяла зоря надії: оберігаймо з любов’ю все те, що Бог нам подарував», – закликав Святіший Отець наприкінці згаданої проповіді, вказуючи на служіння святого Йосифа Обручника, а саму проповідь завершив словами: «Прошу заступництва Пречистої Діви Марії, святого Йосифа, святих Петра і Павла, святого Франциска, щоб Святий Дух супроводжував моє служіння, а всім вам кажу: моліться за мене!».

Цими останніми словами Святіший Отець дав нам підказку про те, якого подарунка очікує від нас не лише з нагоди річниць і пам’ятних дат, але на щодень – молитви. Згадаймо у своїх молитвах також і його попередника Бенедикта XVI, який під час Хрищення у день свого народження отримав ім’я Йозеф. Адже немає жодного сумніву в тому, що обравши затворницький стиль для останнього етапу свого життя, він щодня, як обіцяв, коли прощався, молиться за всіх нас.