Річний звіт «Amnesty International»: 2014 рік був «катастрофічним для мільйонів людей»
  • Чтв, 26/02/2015 - 21:14

2014 рік був «катастрофічним для мільйонів людей, які потрапили в пастку насильства», - викриває річний звіт «Amnesty International», який досліджує ситуацію в 160 країнах і називає «ганебними і неефективними глобальні заходи у відповідь на жорстокість держав і озброєних груп».

Це сувора реальність мільйонів людей, що потрапили в пастку жорстоких конфліктів, починаючи від Гази, до Нігерії, від Сирії до Центрально-Африканської Республіки, від України до Іраку, і перед лицем цієї трагедії міжнародне співтовариство, як і раніше, залишається байдужим. Цього року виповнюється 70 років створення Організації Об'єднаних Націй, і світ є свідком насильства в глобальному масштабі, що викликало безпрецедентну хвилю біженців. В першу чергу саме з цієї причини 2014 рік запам'ятається дуже великим числом звірств з боку урядів і озброєних груп, які набувають все більш широкий контроль над територіями, наприклад, в результаті конфлікту в східній Україні, з яким в Європу знову повернулася атмосфера холодної війни. Особливу заклопотаність викликає зростаюча міць таких груп, як самопроголошена Ісламська держава, Боко Харам і Аль-Шабааб.

Коментуючи звіт, президент італійського відділення «Amnesty Internationa» Антоніо Маркезі сказав в інтерв'ю радіо Ватикану:

«Міжнародне співтовариство не може розраховувати на побудову стін, щоб захистити свої кордони. Існує надзвичайна гуманітарна ситуація, і багаті країни також знаходяться в умовах економічної кризи, але вони все одно залишаються більш багатими країнами, ніж інші, і повинні робити свою справу. Більшість людей, які втекли з Сирії, перебувають в Лівані, Йорданії, Туреччині, в деяких випадках в Іраку, а не в Європі. Таким чином, мова не йде про вторгнення».

Цифри звіту говорять про 18 країн, в яких були вчинені військові злочини чи інші порушення «законів про війну»; принаймні про 35 країн, де збройні угруповання скоїли насильства; про більш 3,400 біженців і мігрантів, які потонули в Середземному морі; про 4 мільйони біженців, які втекли з Сирії, 95% з яких розміщені в сусідніх країнах; про 119 держав, уряди яких довільно обмежують свободу вираження думок.