Рік після освячення у житті Патріаршого собору ознаменувався якісним зростанням
  • Нед, 17/08/2014 - 22:46

Патріарший собор Воскресіння Христового відзначає рік після освячення. 17-18 серпня 2013 року з нагоди 1025-річчя Хрещення України-Русі Глава УГКЦ освятив собор. Тоді участь у цій історичній події взяли понад 20 тисяч прочан та понад 700 священиків.

Рік після освячення у житті собору ознаменувався якісним зростанням. Відбулися архиєрейські хіротонії владики Василя (Тучапця) та Михайла (Бубнія). Довкола храму сформувалися різні християнські спільноти. Це і молодь, і жіноцтво. Нині при соборі до першої своєї сповіді готуються 80 дітей, а минулого року починали з п’ятнадцяти. Цього літа також вперше провели дитячий табір «Канікули з Богом».

Одним з ключових моментів у житті спільноти собору стала діяльність «Патріаршої криївки». Коли взимку на Майдані Незалежності лунали постріли та вибухи, активісти знаходили притулок тут, на Лівому березі.

 

«В одну ніч у нас могло ночувати 1100-1200 людей. Це дуже багато. Тут була і молитовна зона, і їдальня, і спілкування зі священиками», – сказав у коментарі для «Живого.ТБ» Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Навіть попри такий насичений рік, собор Воскресіння Христового як будівля досі незавершений. Чекають на руки майстрів як подвір’я, так і внутрішнє оздоблення храму.

Владика Йосиф пояснив, що це пов’язано з браком коштів, адже не проводилося активного збору пожертв, а тому «не було матеріального підґрунтя до великих проектів». «За цей рік ми просто віддавали борги і робили такі дуже вимушені проектні будівельні роботи», – сказав Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

На прочан, які 16-17 серпня прибули до собору з нагоди першої річниці його освячення, чекав своєрідний подарунок: нещодавно обабіч центрального входу завершили дві мозаїчні ікони святих Володимира і Ольги.