Рік тому Папа Франциск вирушив до Колумбії з посланням миру
  • Чтв, 06/09/2018 - 13:59

«Зробімо перший крок». Під таким гаслом 6 вересня 2018 р. Папа Франциск вирушив до Колумбії, щоби підтримати процес національного примирення після півстолітньої громадянської війни

«Колумбіє, відкрий своє серце Божого народу і дозволь примиритися» – закликав Папа Франциск, відвідуючи цю Латиноамериканську країну в рамках своєї ХХ Апостольської подорожі, що тривала від 6 до 11 вересня 2017 року та охопила міста Боґоту, Вільявісенсіо, Медельїн та Картахену. Саме тема примирення народу, що пережив понад 50 років збройного конфлікту між Революційними Збройними Силами Колумбії (FARC) й іншими угрупованнями та урядовими військами.

Знаки конфлікту

Своєрідним символом того, що пережила країна, став «Скалічений Христос», тобто, обгорілий фрагмент розп’яття з місцевості Бохая, де внаслідок мінометного обстрілу храму загинуло майже 120 людей, встановлений на місці проведення молитви в наміренні національного примирення, що відбулася у парку «Las Malocas» в місті Вільявісенсіо

Після молитви та свідчень представників постраждалих насильства й колишніх бойовиків, після кожного з яких під згаданим розп’яттям поставлено запалену свічку, відбувся зворушливий обмін знаком миру, після чого промовляв Святіший Отець, зазначивши, що його прагненням є «обійняти вас» і «плакати й молитися разом з вами». Глава Католицької Церкви закликав до прощення, аби прямувати вперед до майбутнього «віри та надії». Адже «ненависть не має останнього слова».

Вісім мільйонів жертв

Папа Франциск також помолився біля «Хреста примирення», на якому викарбувана кількість жертв конфлікту: 8 мільйонів 472 тисячі 143. Однак, цей показник зростає, бо насильство ще цілком не припинилося. А тому при різних нагодах звучав заклик зробити «перший крок», який був гаслом цього візиту.

Любов і прощення

Під час беатифікації двох колумбійських мучеників, які постраждали під час півстолітнього періоду насильства в цій країні: єпископа Хесуса Еміліо Харамільйо Монсальве та священика Педро Марію Раміреса Рамоса, що відбулася у Вільявісенсіо, Святіший Отець зауважив, що ці дві постаті є вираженням «народу, який прагне вийти з болота насильства та кривди».

З Медельїну прозвучав заклик до любові, «перекладеної у вчинки ненасильства, примирення та миру», що конкретизувався під час зустрічі з 300 дітьми, сиротами і жертвами насильства, що знайшли пристановище в архидієцезальному притулку, де Папа також наголосив на тому, що «діти не повинні позбавлятися права прожити дитинство в спокої».

У Картахені Святіший Отець зауважив, що необхідно відмовитися від очікування на прощення без того, щоб самому прощати, претензії на те, щоб бути любленими, не люблячи. І лише тоді, коли «будуть розплутані вузли насильства», розплутається також «складний клубок сутичок». За його словами, ніхто не є «настільки втраченим», щоб не заслуговувати на «підтримку, близькість і прощення».