Рік з Папою Франциском. Про найважливіше у 2016 році
  • Суб, 31/12/2016 - 16:18

У січні 2016 року побачила світ книга-інтерв’ю «Боже ім’я – милосердя», що є плодом розмови італійського журналіста Андреа Торніеллі з Папою Франциском. Того ж місяця Святіший Отець розпочав проводити так звані «п’ятниці милосердя». Мова йде про ініціативу з нагоди Святого Року, в рамках якої він відвідував різні спільноти, члени яких потребують досвідчати милосердя. Крім того, 17 січня відбулися відвідини Римської синагоги, а 21 січня Конгрегація Божественного культу оприлюднила декрет про зміни в обряді умивання ніг у Великий Четвер. Згідно з побажанням Папи, крім чоловіків до цього обряду також допущені жінки.

На початку лютого відбулося завершення Року богопосвяченого життя, що тривав від 30 листопада 2014 до 2 лютого 2016. На початку Великого Посту, 10 лютого, Вселенський Архиєрей вручив мандати майже 1100 «Місіонерам милосердя», що отримали повноваження відпускати гріхи, які належать до компетенції Апостольської Столиці. Через два дні, 12 лютого, в столиці Куби місті Гавані відбулася історична зустріч Глави Католицької Церкви з Главою РПЦ, після чого Папа здійснив шестиденні відвідини Мексики під гаслом «Місіонер милосердя і миру». Наприкінці місяця побачила світ книга з відповідями Святішого Отця на дитячі листи.

У суботу, 5 березня, Папа Франциск прийняв членів Постійного Синоду УГКЦ, які представили йому ситуацію в країні. При цій нагоді Глава Католицької Церкви вручив лист, приурочений спогадуванню 70-ї річниці делегалізації УГКЦ в Радянському Союзі. Цього місяця видано новий регламент щодо фінансування канонізаційних процесів і створено фонд солідарності для допомоги Церквам, які не мають достатніх коштів для проведення часто недешевих експертиз і досліджень. В урочистість святого Йосифа 19 березня започатковано офіційний обліковий запис Святішого Отця в Instagram, а у Великий Четвер, 24 березня, він обмив ноги біженцям в центрі тимчасового утримання поблизу Римі.

У неділю, 3 квітня, Папа Франциск оголосив збірку пожертв для потреб постраждалих від війни в Україні, яка 24 квітня відбулася в усіх католицьких парафіях Європи. Наступного тижня, 8 квітня, оприлюднено післясинодальне Апостольське напоумлення «Amoris laetitia» за підсумками ІІІ Надзвичайної та XIV Звичайної Асамблей Синоду Єпископів. У суботу, 16 квітня, разом з предстоятелями Константинопольської та Грецької Православних Церков, Глава Католицької Церкви відвідав біженців на острові Лесбос. Після візиту до Ватикану прибули дві групи біженців, якими заопікувалася Спільнота святого Еґідія.

На початку травня Папа Франциск отримав у Ватикані міжнародну премію «Карла Великого», а 23 травня приймав Великого Імама важливого осередку ісламського богослов’я сунітського спрямування каїрського університету Аль-Азгар. Того ж місяця побачило світ розпорядження, яке регламентує заснування нових чернечих інституцій.

Від 1 до 3 червня з нагоди Ювілею священиків відбувалися «папські» реколекції для 6 тисяч священиків, що прибули з різних країн світу. Папа виголосив три повчання, почергово у різних базиліках Риму. А 5 червня відбулася канонізація святих Станіслава Папчинського і Марії Єлизавети Хезельблад. Від 15 до 20 червня відбувався візит в Україну Державного Секретаря Святого Престолу кардинала П’єтро Пароліна, метою якого було вираження солідарності Папи з тими, хто страждає від війни, та започаткування діяльності комітету, що займається розподілом коштів, зібраних у храмах Європи. Місяць завершився Апостольською подорожжю до Вірменії, під час якого Глава Католицької Церкви гостював у резиденції Глави Вірменської Апостольської Церкви, а під час Божественної Літургії, очолюваної патріархом-католикосом, відбулося безпрецедентне дворазове поминання Єпископа Риму. Того ж місяця у Ватикані оприлюднено розпорядження Папи Франциска про відповідальність єпископів та настоятелів за недбалість, що призвела до злочинів проти неповнолітніх.

На початку липня у Ватикані оприлюднено розпорядження Папи щодо компетентності органів, відповідальних за управління матеріальними добрами Святого Престолу, а 22 липня – Апостольську конституцію “Vultum Dei quaerere” про жіноче затворницьке богопосвячене життя. Головною подією цього місяця, без сумніву, були Всесвітні Дні Молоді у Кракові.

З нагоди 800-річчя відпусту «Прощення Порціункули», Святіший Отець 2 серпня здійснив кількагодинну прощу до цієї церковці в передмісті Ассізі, пов’язаної із життям святого Франциска. На початку місяця у Ватикані оголошено про скликання комісії, що дослідить питання жіночого дияконату в первісній Церкві, а також статути нових відомств, створених у рамках реформи Римської Курії: Дикастерії в справах мирян, родини і життя, яка від 1 вересня поглинула Папські Ради в справах мирян і в справах сім’ї, та Дикастерії сприяння цілісному розвиткові людини, яка з 1 січня 2017 року поглине Папські Ради “Справедливість і мир”, “Єдиним серцем”, душпастирства служби охорони здоров’я і душпастирства мігрантів і подорожуючих.

У неділю, 4 вересня, Папа Франциск проголосив святою Мати Терезу з Калькутти, а через тиждень у Казахстані відбулася беатифікація уродженця Київщини о. Владислава Буковинського. А 20 вересня Глава Католицької Церкви взяв участь у молитовній зустрічі за мир, організованій Спільнотою святого Еґідія в Ассізі за участю 500 релігійних та політичних провідників з усього світу. Цього ж місяця оголошено про узгодження приписів Кодексів Канонічного Права та Канонів Східних Церков у тому, що стосується Хрищення та Подружжя осіб східного обряду в діаспорі.

В останній день вересня та на початку жовтня відбувалася чергова Апостольська подорож, під час якої Папа відвідав Грузію та Азербайджан. А вже у вівторок, 4 жовтня, в день літургійного спомину святого Франциска, покровителя Італії та його понтифікату, він відвідав місцевості в центрі Італії, що постраждали від землетрусу. У неділю, 16 жовтня, у Ватикані відбулася чергова канонізація: до лику святих вписано ще сім осіб. Того ж місяця повідомлено про те, що темою XV Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, що у жовтні 2018 року відбудеться у Ватикані, є «Молодь, віра і розпізнавання покликання», та Інструкцію Конгрегації Віровчення про поховання померлих.

Екуменічний характер мала 17-та міжнародна подорож Папи Франциска, під час якої 31 жовтня і 1 листопада він перебував у Швеції, взявши участь у католицько-лютеранському спогадуванні 500-річчя Реформації та відслужив Святу Месу для місцевих католиків. У суботу, 19 листопада, Наступник святого Петра провів прилюдну консисторію, ввівши у кардинальський сан 17 нових кардиналів, а наступного дня очолив Святу Месу з нагоди завершення Святого Року, замкнувши Святі Двері базиліки святого Петра, через які пройшло понад 20 мільйонів прочан. Наприкінці богослуження Папа підписав Апостольський лист «Misericordia et misera», представлення якого відбулося наступного дня.

У грудні у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Франциск написав листа Президентові Сирії, в якому звертається до нього й до усієї міжнародної спільноти із закликом покласти краї насильству й шукати мирні шляхи подолання існуючої кризи. У суботу, 17 грудня, Папа Франциск відсвяткував своє 80-річчя. Перед Різдвом було оприлюднене повідомлення Папської Ради “Cor Unum” про перший транш в рамках гуманітарної допомоги для постраждалих від війни в Україні.