Рим: молитовні чування за мир у Сирії та Іраку
  • Чтв, 03/07/2014 - 17:25

Ще одні молитовні чування за мир у Сирії та Іраку відбудеться ввечері 3 липня в титулярній римській базиліці Святих Дванадцяти Апостолів. Очолить ініціативу глава Папської ради з міжрелігійного діалогу кардинал Жан-Луї Торан. У молитовному чуванні візьме участь єпископпомічник Рима монс. Маттео Дзуппі, який в інтерв'ю Радіо Ватикану розповів докладніше про цю ініціативу:

"Ми хочемо приєднатися до молитви за мир, яка доноситься з Сирії та Іраку; ми молитимемося за ситуацію в цих країнах, за присутність у них християн, за припинення людських страждань, до яких ми ніколи не зможемо звикнути. Через заступницьку молитву ми хочемо розділити біль наших братів і зруйнувати цю "мильну бульбашку", в якій ми часом залишаємося глядачами, як точно висловився Папа Франциск під час візиту на Лампедузу. Саме тому ми підноситимемо спільні молитви з різними спільнотами сирійських та іракських християн, яких тут, у Римі, дуже багато: це цінна можливість для Римської єпархії – приєднатися до них у зверненні до Бога миру".

Дуже важливо молитися за мир, тому "що ми – віруючі і вважаємо, що немає нічого неможливого для тих, хто має віру, – підкреслив о. Маттео Дзуппі. – Очевидний приклад тому показав Папа Франциск, запросивши до спільної молитви президентів Палестини та Ізраїлю. Цей жест уже сам по собі значний, сама молитва, яка зібрала людей разом, аби молитися єдиному Богові миру. Ми віримо, що це зможе також відобдазитися на діалозі, який у своєму "гіперреалізмі" часом не в змозі просуватися вперед і зростати. Існує духовний вимір – реальний вимір, у котрому ми можемо знайти мир і який, безумовно, здатний надати імпульсу людським ініціативам та інтелекту таким чином, аби діалог став можливим способом вирішення проблем".

Відповідаючи на запитання про переживання іракської та сирійської християнських спільнот Риму, о. Маттео Дзуппі зазначив, що військові ситуації в їхніх країнах "приносять їм страждання і глибоку стурбованість майбутнім, тому що звичне співіснування руйнується на очах. Особливо це стосується Сирії, але також і Іраку, де впродовж століть християни жили у мирі з мусульманами. Цей біль стосується нас і безпосередньо. Ось приклад: ми пам'ятаємо про двох викрадених єпископів з Алеппо – сирійсько-православного Йоанна Ібрагіма і греко-православного Булоса Язіджі, про отця-єзуїта Паоло Далл'Ольо, пам'ятаємо і про одного з перших священиків, викрадених у Сирії, про якого досі нічого не відомо: це – вірменський католицький священик, він навчався у Римі. Ми хочемо прийняти в наші серця ці ситуації й охопити їх молитвою Римської Церкви".