Римо-католики Криму відкрили Двері Милосердя
  • Пон, 14/12/2015 - 20:52

13 грудня 2015 року єпископ Яцек Пил на початку Св. Меси об 11.00 в каплиці в Сімферополі по вул. Донський, 5, за участю адміністратора парафії кс. Ігора Попова та багатьох парафіян здійснив обряд відкриття Дверей Милосердя.

Владика сказав: «З'єднуючись з усією Вселенською Церквою, це богослужіння урочисто починає Святий Рік для нашої єпархіальної Церкви в Криму і стає прелюдією до глибокого переживання благодаті і примирення». Далі зацитував фрагмент з булли Misericordiae Vultus, яка проголошує надзвичайний Ювілей Милосердя (пп. 1-3):

«Ісус Христос є втіленням милосердя Отця». «Коли ж прийшла повнота часу» (СР Гал 4, 4), коли все було приготовано згідно задуму порятунку, Бог Отець послав Свого Сина, народженого від Марії Діви, щоб остаточно оголосити нам Свою любов. «Хто Його бачить, той бачить Отця» (СР Ін 14, 9). Ісус з Назарету своїми словами, вчинками і всім своїм єством являє милосердя Бога.
Нам необхідно невпинно занурюватися в цю таємницю милосердя. Вона є для нас джерелом радості, спокою і миру. Вона є умовою порятунку. Милосердя - це слово, яке уособлює Пресвяту Трійцю. Милосердя - це найвищий чин, в якому Бог виходить нам назустріч.

Милосердя - це основоположний закон, який живе в серці кожної людини, коли вона дивиться щирими очима на свого брата, якого зустрічає на життєвому шляху. Милосердя - це дорога, яка з'єднує Бога і людину, оскільки воно відкриває серце на надію, що Бог буде любити нас завжди, не дивлячись на обмеження, яким є наш гріх».

Єпископ Яцек, освятивши Двері Милосердя, підкреслив, що в Рік Милосердя Папа Фанциск дав віруючим можливість отримати індульгенцію. Вірні повинні здійснити паломництво до Святих Дверей, що будуть відкриті в кожній кафедрі і у святинях, визначених єпархіальним єпископом, а також у чотирьох папських базиліках в Римі. Можливість отримання ювілейної індульгенції мають також ті, хто не має можливості здійснити паломництво до Святих Дверей, стосується це, насамперед, хворих, самотніх, ув′язнених, літніх людей. Для отримання індульгенції вони повинні «з вірою і радісною надією переживати час випробувань, приймаючи Святе Причастя, або беручи участь у Святій Месі і в спільній молитві, також за допомогою мас-медіа».

Далі Владика нагадав віруючим про справи милосердя для душі і тіла:

Справи милосердя для душі:
 1. Навернути грішника.
 2. Навчити неосвіченого істинам віри.
 3. Дати добру пораду тому, хто вагається.
 4. Утішити скорботного.
 5. Терпляче переносити несправедливість.
 6. Прощати від усього серця образи.
 7. Молитися за живих і померлих.

Справи милосердя для тіла:
 1. Нагодувати голодного.
 2. Напоїти спраглого.
 3. Одягнути нагого.
 4. Прийняти мандрівника у свій будинок.
 5. Провідати хворого.
 6. Відвідати ув'язненого.
 7. Поховати померлого.

Чинення справ милосердя приносить віруючому духовну радість і мир. Будемо пам'ятати про слова Ісуса: «Все, що ви зробили одному з моїх братів найменших - ви мені зробили (Мф 25,40).