Римсько-католицьке Теологічне Товариство відзначило 94-ту річницю від дня заснування
  • Нед, 25/02/2018 - 11:07

24 лютого 2018 року в стінах Теологічного Інституту ім. св. Йосипа Більчевського відбулося засідання членів Римсько-католицького Теологічного Товариства ім. св. Йоана Кентійського.

У вступному слові Президент Товариства о. д-р габ. Казимир Мікуцький пригадав присутнім, що метою Римсько-католицького Теологічного Товариства в Україні є популяризація теології, насамперед, у власному богословському осередку.

З нагоди 94-ї річниці заснування Товариства на засідання запрошено о.-д-ра Сергія Різника – помічника римсько-католицької парафії у м. Жовкві, який представив зібраним членам Товариства та запрошеним гостям (серед яких був владика Мар'ян Бучек) доповідь на тему: «Катехетичні істини в навчанні святого Архієпископа Йосипа Більчевського (1860-1923)». Нещодавно о. Сергій захистив докторську десертацію в Люблінському Католицькому Університеті ім. св. Йоана Павла ІІ.

Отець-доктор пригадав, що одним із аспектів душпастирського служіння св. Йосипа Більчевського була саме катехизація. Він піклувався про те, щоб катехизмові правди могли пізнати усі вірні його величезної архідієцезії. Одним із способів катехетичного проповідування Більчевського були канонічні візитації, підчас яких він також перевіряв, на скільки добре вірні знають катехизм. Завдяки його зусиллям в римсько-католицькій львівській архідієцезії почав виходити катехетичний часопис.

Катехитичне навчання св. Йосипа стосується догматичних правд: про Бога у Трійці єдиного, Пресвяту Богородицю, остаточні речі, Церкву, ласку та святі Таїнства; моральні та практичні вказівки щодо релігійного життя.

Під час засідання відбулася також дискусія, яку очолив Президент Товариства о. д-р габ. Казимир Мікуцький.

На завершення зустрічі єпископ Мар'ян Бучек уділив усім зібраним Божого благословення на час Великого посту та на подальшу наукову діяльність Товариства.

Теологічне Товариство заснували у Львові 23 лютого 1924 р. викладачі Богословського факультету Львівського Університету ім. Яна Казимира, які згодом були змушені виїхати на терени Польщі, куди, у зв’язку з цим, перенесло свою діяльність Товариство. На території України його діяльність відновлено 8 лютого 2014 р. Цього ж дня відбулось святкування 90-тої річниці від його заснування.

Відтак в Україні Теологічне Товариство діє вже четвертий рік. Його членами є католики-богослови, починаючи від тих, що здобули титул магістра в галузі богослов'я. До Товариства належать також професори польських теологічних університетів та випускники місцевого Теологічного Інституту ім. св. Йосипа Більчевського. Сьогодні Товариство налічує 36 членів.

Секретар ТТ

д-р Любов Дердзяк