«Рівність усіх Церков і релігійних організацій у стосунках з державою має бути неухильно збережено», — Глави УГКЦ під час зустрічі з Прем'єр-міністром України
  • Чтв, 17/05/2018 - 11:39

16 травня 2018 року у резиденції Глави Церкви, що біля Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві, відбулась зустріч Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава з паном Володимиром Гройсманом, Прем'єр-міністром України.

У ході тривалої та довірочної розмови Блаженніший Святослав заторкнув декілька найбільш злободенних тем суспільно-політичного життя та державно-конфесійних відносин в Україні. Першою темою, яку обговорили державний та церковний високодостойники було питання інституалізації єдиної Православної Церкви України. Блаженніший Святослав ще раз озвучив офіційну позицію Української Греко-Католицької Церкви щодо цього питання та зауважив, що блага справа єднання православних в Україні не мала б зійти на манівці через створення церковної структури, яка мала б, де-факто, статус державної Церкви. Рівність усіх Церков і релігійних організацій у стосунках з державою та їхній рівний статус має бути неухильно збережено, бо це є законно і на користь як державі, так і самій Церкві.

Прем'єр-міністр України погодився з цими застереженнями та запевнив: «Я завжди говорю про те, що дорога до храму має бути вільною — без перешкод та обмежень. Це та основа, на якій можна будувати все інше».

Наступне питання, яке обговорили співрозмовники — проблеми сім’ї та сімейної політики в Україні. Блаженніший Святослав озвучив низку злободенних проблем, з якими зіштовхуються українські сім’ї та про які Церкві добре відомо з душпастирської практики. Підчас обговорення було запропоновано декілька конкретних заходів для покращення становища сім’ї, як основи суспільства та запевнена всебічна підтримка цих дій зі сторони Церкви. «Ми хочемо поставити наш досвід на служіння нашій державі», — сказав Блаженніший Святослав.

Окрім цих питань було обговорено питання зміцнення довіри наших громадян до державних інституцій, а в цьому контексті — нагальна потреба доброго виборчого законодавства, питання молодіжної політики держави та питання утвердження справедливості, а саме конечна потреба створення Антикорупційного суду в Україні.   

На завершення зустрічі Блаженніший Святослав подякував Главі Уряду за цей історичний візит і подарував гостеві Богородичну ікону та презентаційне видання про Українську Греко-Католицьку Церкву.