Різдво 2016 року у Ватикані: ялинка з Боснії та Герцеговини, вертеп – з Мальти
  • Чтв, 15/09/2016 - 21:00

Вищі органи влади Боснії і Герцеговині офіційно затвердили рішення подарувати різдвяну ялинку для Папи на Різдво 2016 року. Працювати над цим проектом розпочали ще в жовтні 2014 року. Ялинка буде подарована від імені всіх народів Боснії і Герцеговини та буде розміщена поруч обеліска на площі Святого Петра у Ватикані.

Щоб привезти ялинку до Ватикану потрібно подолати 600 кілометрів морського шляху та майже 1300 кілометрів наземного маршруту.

Про можливість цього символічного дарунку, символу миру, який кожного Різдва Папа символічно дарує для усього світу, йшла мова вже під час з нагоди візиту Папи Франциска до Сараєва у червні 2015 року.

Традицію встановлення ялинки перед базилікою святого Петра започаткував святий Папа Іван Павло ІІ у 1982 році. Незабаром стало звичаєм, що кожного року різдвяну ялинку дарує якийсь інший регіон чи країна Європи. А з 1985 року разом із ялинкою на площі святого Петра встановлюють також і вертеп-шопку.

Цього року, вперше в історії, великий вертеп-шопка прибуде з-поза меж Італії, а саме з Мальти. Наприкінці минулого року на Мальті були проведені конкурси на художні пропозиції вертепу. Була створена спеціальна комісія, яка визначила найкращу пропозицію, що буде виставлена біля підніжжя обеліска.