Різдво в Іраку: національне свято, затьмарено кровопролиттям
  • Чтв, 26/12/2013 - 15:56

Напередодні різдвяних свят влада Іраку схвалила прохання Патріарха Луіса Рафаеля І Сако, Глави Халдейської Католицької Церкви, про те, щоб день 25-го грудня був визнаний національним святковим днем. Після цього визнання, важливого для релігійних меншин Іраку, у місті Багдаді встановлено п’ятиметрову різдвяну ялинку на березі ріки Тигру. Цей жест є символом солідарності влади з християнами Іраку та старанням призупинити еміграцію християн в інші країни, дуже відчутну продовж останніх 10 років, зокрема, після 2003 року, коли ісламські екстремісти, після збройних конфліктів з американськими військами, вбили сотні християн, серед яких теж і єпископа, священиків та богопосвячених осіб. Ялинку, як символ різдвяних свят, встановлено на східному березі річки, де сьогодні у мирний спосіб співживуть християни та мусульмани суніти і шиїти.

Визнання 25 грудня святковим днем для усіх іракців – це, без сумніву, визнання також і цінностей спільноти, яка продовж століть робила і продовжує робити свій вклад у розвиток іракської нації. У своєму листі-зверненні до прем’єр-міністра Іраку Глава Халдейської Церкви зазначив, що Ісус Христос не прийшов у світ лише для християн, але для всіх людей.

Ця радість іракських християн була затьмарена новим терактом, що стався у столиці місті Багдаді. Неподалік одного із християнських храмів, де закінчувалось різдвяне богослужіння, вибухнула бомба, вбивши багатьох вірних. На даний час мова йде про 35 жертв.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va