РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ АРХІЄПИСКОПА І МИТРОПОЛИТА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОГО ПРЕОСВЯЩЕННОГО КИР ВОЛОДИМИРА ВІЙТИШИНА
  • Втр, 07/01/2014 - 12:01

ВСЕЧЕСНИМ ОТЦЯ ДУШПАСТИРЯМ, ПРЕПОДОБНИМ МОНАХАМ І МОНАХИНЯМ ТА ВСІМ ВІРНИМ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ УГКЦ

«Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, Він же Христос Господь» (Лк.2, 10)

Христос рождається!

Дорогі у Христі! Ангел Божий звістив пастирям велику радість, весел у новину, що Діва народила Спасителя людства. В цей святий день Різдва,  люди приходять у Храми до св. Вертепів, щоб поклонитися дитятку Ісусу, як Владиці і Господу, привітати Його прекрасними українськими колядками.

За давньою християнською легендою на Різдво Христове до вифлиємської печери, де перебувала Пресвята Родина, прибули три князі зі Сходу з цінними дарами, а також за ними несміло прийшов пастушок, що дуже хотів побачити Месію, але не насмілився й наблизитися до Діви, оскільки, на відміну від поважних гостей, був дуже убогий і не мав нічого, щоб подарувати Дитятку. Приймаючи гостей та їх дарунки, Марія з Дитятком на руках покликала пастушка і несподівано для всіх  подала йому на руки найбільший Дар - маленького Ісуса, сама ж у той час приймала принесені гостями дарунки.

Образ пастушка представляє багатьох людей сучасного спраглого суспільства, що шукають Спасителя, але стоять здалеку, через свою мізерність і гріховність, бідність духовну і матеріальну. Однак Ісус дарує спасіння кожному безкоштовно у дар, бо ми спасенні благодаттю через віру (пор. Еф. 2, 8); бо віра відновлює нашу гідність дітей Божих, наново усиновлених, яким приготована на небі спадщина Царства; а на землі Ісус уділяє себе через свою св..Церкву, яку заснував, і якій передав усі свої скарби, заслуги і св..Таїнства.

У цей різдвяний час бажаємо Вам, щоб Дитятко Ісус наповнив Ваші серця Божественною любов’ю та скріпив великою радістю у Святому Дусі. «Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, а жив життям вічним» (Іван 3, 16).

Ділімося цією Різдвяною радістю усі, адже наша українська християнська культурна спадщина  багата на виявом нашої віри у часі Різдвяних свят через спів, коляд, щедрівок, дійств вертепів, Святвечора, родинних відвідин, ділення просфорою з батьками, рідними та ближніми.

У цей радісний день Різдва Христового вітаємо всіх Вас, дорогі браття і сестри, а також тих, хто вимушено перебуває далеко за межами України з великим християнським святом Різдва Господнього.

  У цей ювілейний рік 25 ліття легалізації нашої Церкви, щиросердечно вітаємо з Різдвом Христовим наше духовенство: душпастирів, монахів, монахинь, семінаристів; християнську владу, керівників соціальних установ, інтелігенцію, військовослужбовців, науковців, людей різних сфер діяльності, а також наших дорогих дітей та молодь,  бажаємо Вам допомоги Божої, щоб здійснювати служіння для добра святої Церкви, нашої Івано-Франківської Митрополії, усього українського народу та нашої Богом благословенної Держави-України.

Христос Рождається!  Славіте Його!

 

 + Володимир (ВІЙТИШИН) Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ

 + Софрон (МУДРИЙ) Єпископ-Емерит

Джерело: http://ugcc.if.ua