Різдвяне послання Ієрархії УГКЦ у Західній Європі
  • Втр, 07/01/2014 - 12:17

«Народ, що в пітьмі ходить, уздрів світло велике;

над тими, що живуть у смертній тіні, світло засяяло»

(Іс 9,1)

Возлюблені у Христі!

В останню неділю різдвяного циклу, у неділю після Богоявлення, євангелист Матей пригадує нам вищеподані слова пророка Ісаї - пророцтво, яке підсумовує значення приходу на світ Божого Сина. «Народ, який сидів у темноті, побачив велике світло; тим, що сиділи в країні й тіні смерти, - зійшло їм світло» (Мт 4,16). Що це за темрява, в якій народ сидів, і яке світло опромінило його?

Ісая говорить про важкі обставини воєн і смерти, в яких опинився ізраїльський народ. Йому - народові - уже нікуди. Крайня нужда, кривда, несправедливість, страждання - усе це представлено під метафорою «темрява». Асирійські війська плюндрували ізраїльську землю, погрожували самому Єрусалимові.

Не багато змінилося і серед нас сьогодні. У світі неспокій, загроза ядерної війни висить над нами. У країнах добробуту розширився секуляризм, який уважає, що технологічно заавансованій людині вже не потрібно покладатися на Бога. Вимушена еміґрація чи втеча з України мільйонів людей, а то й події останніх тижнів - соціяльні й політичні кризи, прояви насильства, байдужість до людського горя - усе це гнітить українську душу. Справді широка пітьма нависла над нами.

Мало того. Це зовнішні події, які всім очевидні. Є й інший вид темряви, який нас опановує. Це страх перед майбутнім, слаба віра, що межує з недовір'ям до Божої присутности, яка стільки разів проявляла нам потужність своєї любови; далі - хвилювання: як вижити у скрутній економічній чи соціяльній ситуації, страх перед життям і жертвою життя. Людина часто не знає, куди йти, до кого звертатися.

Та раптом, посеред темряви, проблискується світло!

Ісая закликає: «Устань, засяй! Зійшло бо твоє світло, слава бо Господня засяяла над тобою» (60,1). Світло - це Ісус Христос, який народився у Вифлеємі Юдейськім від Марії Діви. Отець засвідчив на Йордані річці, що він - улюблений Син.

«Ти просвітив усе створіння і все живуче прославляє тебе, бо ти - образ слави Отця, ти той, хто був і завжди є, і засяяв нам від Діви» (Вечірня з Літургією в навечір'я Різдва).

Яким чином Христовий прихід на землю освітлює нашу темряву?

Господь не забирає наших труднощів, не застосовує магічну силу, щоб знищити зло на землі, бо шанує людську свободу. Він прийшов, щоб бути з нами в тому світі, який ми будуємо серед несправедливости, біди і кривди, що їх люди, ми з вами, чинимо. «Бувши правдивим Богом, він зостався тим, чим був, і приймає те, чим не був, ставши людиною заради чоловіколюб'я» (Вечірня з Літургією в навечір'я Різдва). Він поділяє з нами долю і недолю. Він нас освячує, робить праведними, відпускаючи нам наші гріхи. Ісус виявляє нам Божу до нас любов - безмежну, безкорисливу, вірну. Коли приймаємо Боже царювання над нами («нехай прийде царство твоє») і виконуємо його заповіді («нехай буде воля твоя»), тоді включаємося в історію спасіння, через яку Господь провадить нас не лише до щасливої вічности, а й тут, на землі, дає силу не піддаватися темряві. Ця дорога пролягає через навернення - від темряви до світла, від гріха до чесноти, від себелюбства до дбання про ближнього, від невдячности до любови Бога.

«Нині Діва родить Творця всіх, ... зоря показує Христа - сонце для тих, що в темряві» (Велике повечір'я). Боже світло засяяло між нами, але ще не просвітило нашого життя повністю. Постійна напруга між тим, що вже є, і тим, чого ще немає, спонукує нас послухати пророка, який взиває: «Устань, засяй!» Не біймося довколишньої темряви! Уставаймо із пригнічення, байдужости, невірности! Засяймо Христовим світлом! Засвідчуймо своєю вірою, що «Господь є Бог, і він осяяв нас» (Пс 118,27)!

Нехай різдвяне світло опромінює наше життя, наші сім'ї, наш народ, усі народи.

 

Христос раждається! Славімо його!

 

Дано в Мюнхені, Лондоні, Парижі й Римі

дня 21 листопада / 4 грудня 2013 р.Б.,

свято Введення в храм Пресвятої Богородиці

 

владика ПЕТРО (Крик)

Апостольський Екзарх для українців у Німеччині і Скандинавії

 

владика ГЛІБ (Лончина) - автор

Єпископ Єпархії Пресвятої Родини в Лондоні

Апостольський Візитатор для українців в Ірландії

 

владика БОРИС (Ґудзяк)

Єпископ Єпархії св. Володимира в Парижі

Апостольський делеґат у Швайцарії і країнах Бенілюксу

 

владика ДІОНІСІЙ (Ляхович)

Апостольський Візитатор для українців в Італії та Іспанії

Джерело: http://ugcc-cathedrale-paris.org.ua