Різдвяне послання Правлячого Архиєрея Коломийсько-Чернівецької єпархії єпископа Миколая Сімкайла
  • Чтв, 27/12/2012 - 14:47

"Бог предвічний народився, Прийшов днесь із небес, Щоб спасти люд свій весь, І утішився".

Всечесному духовенству, преподобному монашеству, возлюбленим братам і сестрам у Христі!

Христос Рождається! Вже традиційно цією колядкою ми прославляємо визначну подію всесвітньої величини – Різдво Ісуса Христа. Це сходження Бога у плоті до людства змінило історію, означило її незмірною Божою любов’ю. "Бог бо так полюбив світ, що Сина Свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто увірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне" (Ів. 3,16).

Дитятко-Ісус знову народжується у своєму Містичному Тілі – Святій Церкві, щоб обновити нас, піднести до гідности Божих дітей. Христос приходить, щоб ділити з нами все наше життя, терпіння і радощі, працю і відпочинок.

Обіцяний Месія, про Якого возвіщають близько 300 пророцтв Старого Завіту, своїм Різдвом благословить, щоб і ми з Ним родились, з Ним вмирали і воскресали. Так пізніше скаже про це Апостол Павло у посланні до Галатів: "Всі що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися" (Гал.3,27).

У цю святу таїнственну Різдвяну ніч заструменіло Джерело Живої Надії, яка вчиняла могутніми у своїй вірі до Христа-Спасителя полки християн-мучеників через тисячі років і аж до сьогодення. Свідчення нашої Української Греко-Католицької Церкви через духовенство і мирян є виявом глибокої віри в Ісуса Христа, яку вірні християни цінили понад власне життя. Живим прикладом нескореності та незламності у любові до Бога є мужнє життя Патріарха Йосифа Сліпого, якого 120-ту річницю від дня народження ми урочисто відзначили.

“Ви мусите триматися разом однією мовою, однією вірою в Христа, однією молитвою, однією системою богослужіння, одним обрядом, однією національною українською свідомістю, однією великою любов’ю до нашої спадщини князів і воїнів, до нашої культури, літератури, мистецтва, до наших традицій і звичаїв державницького правління, скріплених нашою історією багато століть“, – якими ж актуальними є ці слова Патріарха Йосифа, висловлені близько півстоліття тому.

Цього року, якого вже вкотре нам сповіщали не зазнати, ми відзначимо 1025-літній ювілей Хрещення Руси-України, переживаючи 2013 рік, як Рік Віри, проголошений Вселенським Архиєреєм Венедиктом XVI, та підтриманий у нашій Церкві Синодом Єпископів УГКЦ.

Роздумуючи над таїнством і чеснотою віри нам слід переосмислити її спасенний зміст в Ісусі Христі, що народився у людській плоті і об’явив нам образ невидимого Бога. Людина, котра не приймає новонародженого Месію, сама відкидає своє спасіння і залишається у владі гріха, а відтак прирікає себе сама на вічну загибель. "Хто вірує в нього (в Сина Божого), не буде засуджений, хто ж не вірує, – той уже засуджений, бо не увірував в ім'я Єдинородного Сина Божого" - заповідає нам сам Спаситель (Ів. 3,18).

"Стережіться гріха проти святої віри, тримайтеся Святої Церкви. Як зрада своєї батьківщини, так і зрада Святої Церкви, нашої Матері, що від дитинства до гробу веде нас і в кожній потребі подає руку допомоги, є мерзенним злочином. Пам’ятайте, що Бог дав вам ту велику ласку належати до Святої Католицької, Вселенської Церкви. Любіть її і будьте їй вірні", – звертається до нас Митрополит Андрей Шептицький.

Господь наш Ісус Христос сказав: "Мої вівці слухаються мого голосу" (Ів. 10, 27). Як уважно і ретельно Його слухаємо ми? Апостол народів апелює до нас: "Тільки ж перебувайте у вірі, утверджені та постійні, не відхиляючись від надії Євангелії, яку ви чули, проповідану всьому створінню" (Кол. 1.23). Постійність у вірі дає нам живу і діяльну присутність Творця неба і землі у наших душах.

Різдво Христове – це перший прихід Божого Сина до людей і він спонукає очікувати другого приходу в кінці часів. Йдучи дорогою спасительних Божих повелінь зустріч з Господом стане для нас радісним моментом сповнення нашої віри. Сам Христос проповідує: "Сповнився час, і Царство Боже близько; покайтеся і вірте в Євангелію" (Мр. 1,15). Святе Писання неодноразово наголошує – "праведник з віри буде жити". Тому незалежно від нашого покликання – всі наші дії, поведінка і позиція мають бути пронизані вірою в Христа. Закликаю кожну людину словами Апостола Павла: "А над усе візьміть щит віри, яким здолаєте згасити всі розпечені стріли лукавого" (Еф. 6,16).

Саме ці "розпечені стріли" нещадно і з різних сторін летіли на наш український народ, проте впродовж 1025-літньої історії від свого Хрещення, просвічені світлом Вифлиємської зорі, ми знову йдемо на поклоніння новонародженому Ісусові. Які дари ми принесли для нього? Зложімо перед Божим Дитятком разом із волхвами і пастушками поклін, молитву і наше праведне життя.

Цією радістю Різдва Христового і архіпастирським Благословенням вітаю священиків, монашество і всіх мирян Коломийсько-Чернівецької єпархії. Молюся за вас і радію з вами нашою прабатьківською колядою.

У колядках затираються межі в часі та просторі, Божі пророки, ангели і люди єднаються в єдиній пісні прослави новонародженого Спасителя. Тож, колядуймо у наших родинах – нехай радіє наше серце, колядуймо – нехай світ стає добрішим і любов витає між людьми.

Благословення Господнє на Вас в ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

Христос Рождається! Славімо Його!

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії
Єпископ Миколай Сімкайло

Дано 21.12.2012 р.Б., в передпразник Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці Святою Анною при Катедральному Соборі Преображення Христового м.Коломия

Джерело: http://diocese.ko.if.ua