Різдвяне послання владики Василія Івасюка
  • Пон, 28/12/2015 - 14:29

"Слава на висотах Богові і
мир на землі, людям доброї волі".

(Лк. 2, 14)

Христос Рождається! Славіте Його!

І. Рождається Христос! Здійснилися давні пророцтва, бо "Слово сталося тілом і замешкало між нами" (Ів.1,14). Ця важлива подія здійснилася поза містом Вифлеєм. У закинутих стайнях царя Давида народився Месія - Еммануїл, що значить з нами Бог. Отже, Спаситель приходить до гордого і войовничого світу покірно через Діву Марію, заручену з Йосифом.

Бога присутнього поміж нами можуть пізнати не всі люди, але тільки покірні і смиренні духом та сповнені надією на Божу доброту і милосердя. Тому Святий Дух просвітив убогих вифлеємських пастирів, багатих трьох царів з далекого сходу, а також привів похилих віком Симеона й Анну до Єрусалимської святині. І всі вони смиренно розпізнали в Новонародженому Немовляті довгоочікуваного Месію, поклонились Йому і принесли свої щедрі дари.

Новонародженому першими поклонилися вбогі пастушки, а за ними прийшли три східні царі із подарунками: золото - це був символ любові і вірності; ладан - символ молитви; миро - символ терпіння. І ми сьогодні в цей Різдвяний час принесімо Всемогутньому Богу нашу вірність Божим законам і багатостраждальній Матері Україні. Святість нашого життя нехай допоможе мужньо станути на боротьбу за торжество Божої правди!

У попередні століття український народ завжди йшов дорогою до Вифлеєму. Цей життєвий шлях нашого народу завжди був важкий і терпеливий. На засадах Євангелія українці протягом не одного століття будували своє духовне і державне Буття. Шлях до чесного життя і праці та закріплення державності України вказує нам сьогодні Вифлеємська зоря. Вона допомагає знайти мудрим людям дорогу до народженого немовляти у вертепі, бо це є дитина миру - Ісус. Старовинна українська колядка сповіщає про народження Спасителя світу словами, що "Бог Предвічний народився! Прийшов днесь із небес, щоб спасти люд свій весь. І утішив всіх!".

ІІ. Різдвяний Святий Вечір 2016 року прийшов у кожну християнську сім’ю. Ця таємнича хвилина святої ночі з'єднала небо та землю і переносить давні події біля Вифлеєму в оселю до нашої сім’ї. У Святвечір до кожного з нас приходять зворушливі спогади про батьківську оселю та про єдність всього українського народу. Вифлеєм приходить до кожного дому, а його дух опановує всі християнські сім'ї. І Свята Вечеря стає для нас виявленням вдячності за всі отримані дари від нашого Спасителя. Найперше дякуємо Йому за дар християнської любові та безмежні ласки отримані в минулому 2015 році. Водночас просимо благословення в Ісуса на весь 2016 рік. Настрій Різдвяних Свят наповняє душу невимовним чаром стародавніх народних звичаїв.

Господь вислухав благання людства та зіслав нам Сина Єдинородного. І тому в день Різдва Христового народ радісно вітає народження Ісуса по всіх храмах співом могутньої пісні "З нами Бог". Ця радісна хвилина дає запевнення того, що Бог присутній біля кожного з вас і дарує спасіння. Візьміть цей безцінний подарунок, замість Божої справедливості, і йдіть далі дорогою за світлом зірки Божої любові. Різдво Христове сповіщає, що охрещені люди є діти Божі, тобто діти миру. Новонароджений Ісус своїми дитячими руками з Вифлеємських ясел благословить миром Україну і цілий світ. Цей вічний мир треба прийняти до серця кожної людини, як великий подарок. Небесні ангели своїм співом підтверджують, що небесний мир дійсно приходить тільки до людей доброї волі. У рік Божого милосердя зробіть своє серце чистим храмом і наповніть його благодаттю і миром від Божої Дитини.

Нехай наша праця і служіння Церкві та Українському Народові буде провідною ниткою 2016 року. Дорога українська молоде, вам належить пройти через Двері Божого Милосердя, випросити у немовляти Ісуса мудрості та віри для будівництва України. Шановні батьки, допоможіть своїм дітям прийти до Ісуса поза містом Вифлеєм і там знайти свою долю, своє покликання і місце в житті. Це бажання кожної молодої людини.

В ім'я Боже благословляю захисників України на Сході в АТО, військових капеланів, волонтерів, всіх доброчинців, дітей і молодь та духовенство нашої єпархії для служіння моєму народові. Господи, принеси мир з Вифлеєму до наших родин, а вірним нашої єпархії прийняти цей духовний спокій і любов Божу. І в такий спосіб, на євангельському камені віри, зможемо збудувати рідну хату, про яку говорив митрополит Андрей Шептицький.

Висновки. За волею Святішого Отця Папи Франциска, 2016 рік присвячений Божому милосердю. Милосердя є найвищою формою людського існування. Євангелист Матей каже: "Милосердя хочу, а не жертви!" (Мт. 9,13). Великий Українець і Великий Митрополит Андрей Шептицький в цьому дусі говорить: "Я так дуже хотів би обтерти сльози з очей тих, хто плаче, потішити кожного, хто сумує, покріпити кожного, хто слабкий, оздоровити кожного, хто хворий, просвітити кожного, хто темний… Я хотів би стати всім для всіх, щоб всіх спасти…".

Нехай Боже благословення перебуває у душах людей, спокій в оселях, а мир - в державі! Згадаймо у молитвах і колядках всіх тих, хто загинув у боях, у тюрмах, на засланнях, всіх померлих рідних. Це їхнім терпінням завдячуємо волю святої Христової Церкви і державність України!

Тож нехай Пресвята Богородиця, Мати Божа Неустанної Помочі, відкриє Двері Милосердя для нашої молоді і народу. А Народжений Бог допоможе перебороти всі труднощі нашого життя та укріпить надію в серцях народу на Божий мир з Вифлеєму.
Христос Рождається - славімо Його!
Благословення Господнє на вас!

+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

Дано в м. Коломиї, при катедральному соборі Преображення Христового,
у день Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною,
22 грудня 2015 року Божого