Різдвяне послання владики Василія Івасюка
  • Пон, 26/12/2016 - 09:27

Всечесному духовенству,
преподобному монашеству,
возлюбленим у Христі братам і сестрам
Коломийсько-Чернівецької Єпархії УГКЦ.

Христос Рождається! Славіте Його!

"Слава во вишніх Богу, на землі мир,
в людях благовоління".
(Лк. 2,14)

І).Рождество Христове приносить на землю мир і пригадує всім народам Землі історичну подію – народження Месії у Вифлеємі. Прихід на Землю Еммануїла, що означає "З нами Бог", став моментом особливої надії на спасіння людей і мир у всьому світі. І тому до вертепу, місця народження Сина Божого, прийшли поклонитися убогі пастушки, багаті мудреці, принісши дари відповідні до свого становища.

Творець неба і землі вибрав за місце народження вертеп – місце пустинне, бо там немає гніву і людської ворожнечі, розлучень і подружньої зради, осудження і війни, судів і бізнесу. Бог не хоче присутності таких грішних людей при цій важливій події і тому небо дуже виразно промовляє через ангелів. Небесні хори ангельським співом сповіщають дуже важливу новину "Слава во вишніх Богу, на землі мир, в людях благовоління" (Лк. 2,14). Отже, люди як колись 2000 років тому так і тепер недостойні бути свідками цієї таємниці, а тільки слухачами.

Різдво святкує весь християнський світ, але чують його тільки люди доброї волі. Правда, що не всі християни бажають віддавати славу Живому Богові на висотах, оправдовуючи себе різними причинами: купив хату, відкрив бізнес, оженився. Мир принесений для людей доброї волі всі хочуть отримати, але відкидають Месію – Посланця миру. "Мир Вам!" — такими словами звертався Ісус Христос до людей і священики саме так благословляють вірних у часі Божественної Літургії.

ІІ). Мир є плодом Святого Духа (пор. Гал. 5,22-23) і станом людини та необхідною умовою, щоби наша молитва була вислухана. Божественна літургія починається "мирною" єктенією, назва якої вказує на потребу внутрішнього миру та примирення з усіма. Священик каже: "в мирі Господеві помолімся", "за мир з висот... Господеві помолімся". На ці прохання люди відповідають: "Господи, помилуй", тобто вислухай наші прохання і змилосердися над нами. Літургія завершується словами: "в мирі вийдім" і молитвою "мир світові Твоєму даруй, Церквам Твоїм, ієреям, Тобою береженому народові нашому, правлінню і всім людям Твоїм".

Мир дозволяє приступати до Причастя, а якщо його немає, тоді потрібно приступити до Св. Тайни Покаяння. Умовою гідного святого Причастя є чиста совість причасника, покаяння перед Богом за гріхи і примирення з ближніми. Цього дуже потрібно теперішнім "митарям і фарисеям". Кожен, хто посварився зі своїм ближнім, нехай не приходить до жертовника Божого, поки не примириться, щоб ваш дар не був осквернений. "Коли, отже, приносиш на жертовник дар твій і там згадаєш, що твій брат має щось на тебе, зостав там перед жертовником твій дар; піди помирись перше з твоїм братом і тоді прийдеш і принесеш дар твій" (Мт. 5, 23-24).

ІІІ). Народження Бога миру. Народжується Месія, приходить радість у світ і рівночасно народжуються нові людські клопоти, добавляючись до наших невирішених проблем минулого року. Господь допомагає розв'язувати невирішені питання кожній людині у світлі примирення з ближніми, святкуючи мирний прихід Месії на Вифлеємську землю. Ангели при народженні Спасителя співали: "Слава во вишніх Богу і на землі мир" (Лк. 2,14), бо Христос приніс "мир людям доброї волі", щоб можна перебувати у серцях людей, котрі перебувають у стані благодаті. Люди доброї волі примирюються із ближніми, чоловік із жінкою, діти з батьками та перші мають "добру волю" і подають руку, бажаючи налагодити стосунки та жити в мирі, навіть якщо інша сторона відвертається. Ніхто і ніколи не зможе змусити нас примиритися, якщо ми самі цього не захочемо. Милосердя Боже хоче бачити мир поміж українцями. Скільки храмів відновлено, збудовано, а бажаного повноцінного миру немає і від цього страждають всі: сім’ї загиблих воїнів, хворі, поранені, пенсіонери, безробітні, наші емігранти, люди з прифронтової зони, молодь і влада.

Побажання. Дорогі священнослужителі і вірні ми відповідальні за свою долю і мир в Україні! У цей дуже важкий час єднаюсь з хворими і терплячими, пораненими і військовослужбовцями, інтелігенцією і молоддю у щоденній молитві і кажу: "Мир Вам". Бажаю, щоб Ви завжди мали добру волю на примирення і до всіх могли сміливо сказати слова привітання: "Христос Рождається!". Забудьте всяку кривду, спричинену Вам, а зі свого боку старайтеся ніколи і нікому зневаги не чинити. І тоді "Сам же Бог миру нехай освятить вас цілковито, і нехай уся ваша істота - дух і душа, і тіло - буде збережена без плями" (1 Сл.5,23).

У цей святковий день я молитовно єднаюсь з усіма вами і Христос посеред нас. Дякую кожному за щирі молитви, сказані добрі слова та виконані справи милосердя один для одного і ближнього. Вони надихають всіх нас до ще більшого пасторального служіння і додають сил перенести послане Господом і людьми випробування. Закликаю вас у цей непростий час берегти заповідану Спасителем церковну єдність, благодать у своїх душах і плекати у своїх серцях любов до Бога і ближнього!

Сердечно вітаю всіх з Різдвом Христовим і прикликаю на вас Боже благословення. Бажаю вам миру від Новонародженого Месії з Вифлеєму у всій повноті на все життя і зберегти його до другого приходу Господа нашого Ісуса Христа!

Христос Рождається! Славімо Його!

Благословення Господнє на вас!
+єпископ Василій Івасюк
Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

Дано в м.Коломия
При Катедральному соборі Преображення Господнього
У день Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною

22 грудня 2016 р. Б.