Різдвяне привітання Преосвященного Владики Михаїла (Бубнія)
  • Птн, 06/01/2017 - 17:31

Всечесному духовенству!

Преподобному монашеству!

Возлюбленим у Христі братам і сестрам Одеського та Кримського екзархатів!

Всім людям доброї волі!

 

Христос Рождається!

Любі! Минув іще один рік! Як і завжди, нови́й рік ми розпочинаємо великим святом Різдва Христового. Це спонукує мене до того, щоб звернутися до Вас із побажанням щасливого Різдва і благословенного нового 2017 року, але хочу зізнатися вам, що це не просто. У часи, у які нам із вами судилося жити (повні збройних конфліктів, лютих терористичних актів, економічної кризи, насильства, корумпованої влади і суспільства, політичної нестабільності, розбитих сімей, масового безробіття та еміграції), у часи, коли бідні стають іще біднішими, а заможні щоразу багатіють, бажати щасливого Різдва і Нового року дуже складно. Хтось може запитати: а що ж означає щасливе Різдво і Новий рік, коли я живу за таких важких обставин, у злиднях, та не бачу в цьому просвіту?

Можливо, ми живемо в умовах такої соціальної несправедливості і таких бурхливих міжнародних відносин та військових конфліктів саме тому, що християни, які обіймають високі посади в суспільстві, протягом багатьох років, вітаючи один одного з Різдвом Христовим, бажаючи щастя, миру і добра один одному, роблять це задля традиції, зовнішніх жестів і не щиро, а тільки на словах?! Можливо, не заглиблюються в суть, не розуміють її і не хочуть жити духом цього свята? Можливо, беруть участь тільки в зовнішньому так званому “різдвяному фестивалі” – вертепах, колядках, вогняних шоу, подарунках і т.д.? У церквах і своїх домівках кладуть маленьку дитинку на сіно у вертепі, але забувають помістити немовлятко Ісуса у своєму серці; не дозволяють Йому увійти в їхнє життя, замикаючи браму свого серця на кілька замків та ще й вмонтовують камеру спостереження, вказуючи цим на свою недоторка́нність і приналежність до іншого “царства”. Як тоді в Юдеї, у місті Давидовому - Вифлеємі, коли Йосиф та Марія шукали собі притулку в заїздах, щоб зігрітися, і в жодному не було місця для народження Ісуса-Месії (Лк. 2.7), так і сьогодні Новонароджений може блукати від особи до особи, від хати до хати та не знайти місця в “готелі” нашого серця і в нашому заїзді!

Свідомий того, що людина є і завжди буде поєднанням доброго і поганого, благодаті і гріха, сили і безсилля. Моє щире побажання, отже, для всіх вас: щоб у ваших серцях і у вашому житті завжди залишалося багато простору для Господа, який дарує нам свободу, який любить нас, незважаючи на зловживання нею, що часто перетворюється у сваволю і бунт проти Бога та підштовхує нас жити так, нібито Його не існує. Бажаю, щоб у ваших серцях завжди залишалося багато місця для Господа, який, незважаючи на наші численні гріхи, в особі Ісуса Христа, свого Сина, підносить нашу людську природу на достойний рівень і робить її спроможною любити, прощати та бути милосердною на Його образ і подобу.

Дорогі брати і сестри, які читаєте або слухаєте це моє привітання на Різдво! Бажаю Вам і собі, щоб у цей величний празник Рождества Христового ми могли наблизитися до Господа, прийняти Його, зрозуміти та широко відкрити свої серця для Нього, який у Новонародженому вчить нас мистецтву простоти, покори, терпеливості і такої сильної любові, що готова навіть життя віддати за друзів своїх (Йо. 15.12-13).

Світло з Вифлеєму приходить сьогодні до нас, щоб звільнити від замкнутості в собі, щоб розірвати ланцюги нашого егоцентризму і самолюбства, щоб широко відкрити брами наших сердець та направити камери спостереження на своє нутро, де має замешкати Новонароджений Христос, який разом із нами прагне розділяти радощі й страждання не тільки в день Його народження - Різдва, але кожного дня протягом року аж до 6 січня наступного 2018-го. Божа Дитина народилася у Вифлеємі і прийшла в цей світ, щоб ми навчилися жити, як діти, щоб подолали відстані, які ми часто та легко утримуємо один до одного, бо наша людська і грішна природа більше схильна будувати стіни та паркани, що нас розділяють, замість мостів, що нас об’єднують.

У цей святковий різдвяний час прагну привітати всіх моїх рідних, друзів і знайомих. Духовно та думкою лину до кожної нашої парафії і кожної домівки вірних Одеського та Кримського Екзархатів УГКЦ. Мої щирі слова привітання скеровую до священнослужителів із родинами, богопосвячених осіб, наших дорогих парафіян і прихожан, молоді та дітей і всіх людей доброї волі.

Сердечно вітаю всіх Вас із Різдвом Христовим та бажаю благословенних і радісних свят, смачної куті, веселої коляди, щасливого та мирного неба в Новому 2017 р. Б.

 

Благословення Господнє на Вас!

 

Христос Рождається! Славімо Його!

+ МИХАЇЛ (БУБНІЙ),

Екзарх Одеського Екзархату та

Адміністратор Кримського Екзархату УГКЦ

 

Дано в Одесі

при Катедральному храмі св. Андрія Первозванного

дня 05 січня 2017 р.Б.