Ірландія: Жодного «права» на аборт в міжнародному праві не існує
  • Чтв, 31/07/2014 - 18:19

Ірландські асоціації, які виступають на захист життя, спростували твердження Організації Об’єднаних Націй, яка наполягає на тому, що дублінське законодавство щодо аборту «порушує міжнародні норми прав людини». На даний час Ірландія стоїть на роздоріжжі: піддатись тискові ООН і послабити законодавство щодо абортів чи й надалі оберігати право ненародженої дитини.

Рада ООН вважає недостатніми старання уряду Ірландії щодо зміни законодавства у матерії переривання вагітності, адже минулого року у Дубліні знову потвердили обмеження аборту, роблячи виняток лише для тих матерів, переривання вагітності яких необхідне для безпеки жінки. Цей закон поширює право на аборт не лише тим жінкам, які перебувають у небезпеці щодо свого фізичного стану, але й для тих, вагітність яких може довести до суїциду. На переконання Ради ООН, того ще замало, адже такий закон все одно є обмеженням «прав» багатьох жінок на переривання вагітності.

У дискусії Ради ООН в Женеві брав участь також Лорцан Прайс, представник та адвокат «Pro Life Campaign», однієї із ірландських асоціацій, що відстоюють право на життя. Він оспорив запропоновану концепцію «прав людини» Організації Об’єднаних Націй, зазначаючи: «Не існує жодного права на аборт в міжнародному праві». На його переконання, сьогодні багато абортистів лобіюють право на переривання вагітності, намагаючись викривити дійсність і переконати Раду ООН у тому, що жінка має право на своє тіло, а отже - на аборт, а ще ненароджена дитина немає права на життя. Проте, таке твердження абортистів є цілковито протилежним до законів щодо прав людини.

Лорцан Прайс висловив сподівання, що Рада ООН стане на сторону захисту права на життя і відкине тиск міжнародних груп, які усіма силами намагаються накинути Ірландії режим аборту. Організація Об’єднаних Націй добре усвідомлює, що не існує міжнародного права на аборт у законодавстві, тому, якщо вона прийме позицію запропоновану абортистами, то може втратити кредит довіри у світі як організації, що стоїть на захисті людських прав.