Роберт Шуман – політик на шляху до вівтаря
  • Пон, 09/09/2013 - 10:17

П'ятиденне святкування, пов’язане з 50-ою річницею з дня смерті одного з «батьків-засновників» єдиної Європи, слуги Божого Роберта Шумана, закінчилося вчора в Меці, Франція. Саме в цій єпархії 1963 року помер відомий французький політик. Там також з 1990 року тривав його беатифікаційний процес, що закінчився на єпархіальному рівні 2004 року.

Заопікувався ювіляром Інститут св. Бенедикта, який намагається показати на прикладі Шумана, що також займаючись політикою можна досягти святості. У святкуванні взяли участь примас Франції кардинал Філіп Барбарен і примас Угорщини кардинал Петер Ердо, який 8 вересня в соборі в Меці відслужив урочисту Літургію, а в другій половині дня виступив з промовою з нагоди ювілею.

Голова Ради Конференції єпископів Європи згадував французького політика в контексті змін, які відбулися після закінчення війни в Європі. Він наголосив, що Роберт Шуман, який 1950 року був міністром закордонних справ Франції, «запрошуючи демократичні європейські народи до вільного залучення до «спільноти призначення», без сумніву, зробив жест, який сильно вплинув на історію нашого континенту».

Єрарх також нагадав про суть змін, які привели до створення установ спільноти, а в результаті до створення Європейського Союзу. Він наголосив, що солідарність і братерство народів дозволили розширити цю інституцію також на країни колишнього комуністичного блоку. «Якщо спостерігаємо специфічні характеристики Європи, побачимо, що одним з типово європейських феноменів є існування народів, що мають свою культуру і політику, свої мови, свій історичний досвід і культурне багатство. Це ті елементи, які є важливою цінністю для всього людства», – наголосив кардинал Ердо.

Багато сучасних політиків, що займаються європейськими справами, поділяють думку про ключову роль Роберта Шумана в прагненні до створення нової Європи, яка базується насамперед на цінностях, які прищепило нашому континенту християнство. Так про Шумана розповів Радіо Ватикану європосол Чеслав Сікорський:

«Зараз триває процес беатифікації Роберта Шумана. Я думаю, що навіть скромне життя, яке він провадив, є вираженням доброго прикладу. Коли він знову почав жити у своєму рідному місті, щодня брав участь у Літургії. Він був таким європейцем, який дуже добре бачив візію Європи, але в цій візії були також цінності», – сказав Сікорський.

За матеріалами: wiara.pl