Робоча зустріч Координаційної ради з питань душпастирства у кризових ситуаціях Патріаршої курії УГКЦ
  • Нед, 01/11/2015 - 11:00

30 жовтня 2015 року у місті Львові відбулася робоча зустріч представників Координаційної ради з питань душпастирства у кризових ситуаціях Патріаршої курії УГКЦ , які під проводом голови владики Богдана (Манишина), Єпископа-помічника Стрийського, зібралися для того, щоб представити стан праці у кожній єпархії/екзархаті, яка ведеться для підтримки військовослужбовців АТО та їхніх дружин і внутрішньо переміщених осіб та скоординувати цю діяльність.

 Представлено річну програму діяльності з вишколу священиків, які є завжди поряд з військовими і покликані надати фахову психологічну та духовну допомогу. Обговорено етапи праці з відновлення єдності в родинах учасників АТО за допомогою душпастирів та психологів. Тренери з м. Енергодара – психолог Людмила Костушевич, лікар-психіатр Юлія Анатоліївна та духівник о. Олександр Варницький – представили програму «Створення Всеукраїнської мережі навчально-реабілітаційних центрів «Жінки Героїв» як засіб подолання та профілактики кризових явищ у сім’ях ветеранів АТО».

Сьогодні наша Церква отримує новий досвід душпастирства біженців, кажучи, що ці люди відкрили свої серця до нашої Церкви.  Готовності до духовного проводу біженців нам потрібно відповісти взаємністю, тому було заслухано і детально обговорено цей напрям діяльності Координаційної ради.

Важливим є те, що окрім представників єпархіальних координаторів, участь брали також представники єпархіальних семінарій УГКЦ. Обговорено побажання для комплексної тренінгової підготовки семінаристів у поводженні та особливому підході до поранених військових. «Якщо сьогодні ми фахово готуватимемо бодай певну частину семінаристів – завтра матимемо кваліфікованих священиків-спеціалістів з цієї проблематики».

Зазначимо, що Координаційну раду з питань душпастирства у кризових ситуаціях було створено згідно з рішенням Синоду Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ 14-15 листопада 2014 року і вона поєднуватиме можливості Церкви та її вірних з потребами військових та тимчасово переміщених осіб, як пояснив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму відеоблозі на «Живому ТБ».